"Грийнпийс": "Епъл" е най-зелената компания в света Избрана

Екоорганизацията обръща внимание, че компаниите в източна Азия нямат достъп до зелена енергия

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Нов доклад на "Гриинпийс" сочи, че "Епъл", "Фейсбук" и "Гугъл" са световни лидери в изграждането на захранван от възобновяема енергия интернет, съобщи CNBC.

Докадът Clicking Clean: Who is Winning the Race to Build a Green Internet, подрежда компаниите според набор от "зелени" инициативи - от енергийна прозрачнот и използване на възобновяема енергия, до енергийна ефективност и ограничаване на енергийните разходи.

За трета поредна година "Епъл" води класацията с оценка 'A' и индекс за чиста енергия от 83%. "Фейсбук" и "Гугъл" също получават оценка "А", но индексът им е съответно 67% и 56%.

Устойчивостта става все по-важна за големите технологични компании. "Епъл", "Фейсбук" и "Гугъл" участват в RE100, група, създадена от едни от най-големите компании в света, посветени на целта да използват 100% възобновяема енергия.

Въпреки положителните тенденции, докладът на "Гриинпийс" подчертава, че развиващите се източноазиатски компании са сериозен проблем. "Липсата на достъп до възобновяема енергия от монополните доставчици на комунални услуги е сериозен проблем пред създаването на захранван от зелена енергия интернет в региона", пише в документа.

"Без ключови промени в политиките бързият растеж на интернет в източна Азия вероятно ще бъде захранван от въглища и други "мръсни" източници на енергия. Регионът на северна и югоизточна Азия остава най-големият източник на въглероден диоксид в света", припомня докладът.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................