"Оскар" No 91: Спечелиха филмите със сърце

Актьорът Димитър Маринов се завръща в родината, за да представи лента №1 на годината – "Зелена книга"

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 01 March 2019 20:54 >
"Оскар" No 91: Спечелиха филмите със сърце
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Made in mexico: Гийермо дел Торо връчи наградата за най-добър режисьор и най-добър оператор на Алфонсо Куарон за филма "Рома"
Добрите победиха в 91-вата Нощ на "Оскар"-ите. Тези с добрите сърца. Щом сърцето е добро, то и мечтата му, и сбъдването й е добро. Затова резонният коментар след церемонията в Ел Ей за наградите на Американската филмова академия е: наградите отидоха при тези, които ги заслужиха със сърцата си. И никак не е случаен.

Една реплика от обявения за най-добър филм на годината – "Зелена книга", реж. Питър Фарели – не ме напуска, откакто го гледах: "Геният не е достатъчен. Иска се кураж да промениш човешкото сърце". Изрича я един руски челист на име Олег, пътуващ с триото на тъмнокожия виртуоз пианист Дон Шърли (Махершала Али), към неговия бял шофьор Тони Велалонга (Виго Мортенсен).

Всъщност думите изрича един българин. Казва се Димитър Маринов, човекът, който сбъдна американската си мечта пред стотици милиони зрители по света, ликувайки на червения килим в лосанджелиския "Кодак Тиътър". На актьора с малката роля сценарият поверява най-важното изречение в "Зелена книга" – за човешкото сърце, което на практика донесе "Оскар"-а на най-вълнуващия филм на годината.

N1: Изненадана и развълнувана, Оливия Колман грабна статуетката за най-добра актриса за играта си във "Фаворитката"
Източник: Gulliver Photos/Getty Images

След броени дни Димитър Маринов ще бъде в София и ще представи лентата на "София филм фест". Човекът изглежда толкова скромен, а тук, по български, мнозина се надпреварват с помпозен патриотизъм на негов гръб. Да, за пръв път се случва "наш актьор" да бъде в четата на ликуващите с "Оскар", но да се успокоим – Димитър Маринов е успял, защото е имало кой да забележи моженето му, а не произхода му. А ние нека го поздравим за същото, а не урбулешката с... "бъл-га-ри, ю-на-ци". Толкова по случая.

"Зелена книга" абсолютно заслужено спечели още две статуетки. Този изключително обран откъм емоции, но преливащ от доброта и достойнство Махелшала Али/Дон Шърли няма как да не получи "Оскар" за поддържаща мъжка роля. А оригиналният сценарий на Ник Велалонга, Брайън Къри и Питър Фарели няма как да не спечели журито на Академията с начина, по който разказва за „черните” и „белите” през 60-те години на ХХ век в САЩ. Със сърце.

С повече статуетки (четири) се сдоби друг вълнуващ филм на годината – "Бохемска рапсодия", реж. Брайън Сингър. Колкото и да крещят „хейтърите”, малко известният доскоро Рами Малек си заслужи "Оскар"-а за най-добра водеща мъжка роля, сливайки се с легендата Фреди Меркюри. Най-големите в Холивуд бяха на крака, при обявяването на победителя. Дали те разбират по-малко от нашенските "хейтъри"? Не, просто слушат сърцата си.

Аплодисменти за мексиканеца Алфонсо Куарон, отличен за най-добър режисьор, най-добър оператор и най-добър неанглоезичен филм (много личния черно-бял "Рома"). Аплодисменти за брилянтната Глен Клоуз ("Съпругата"), която достойно загуби (за пореден път) статуетката за най-добра актриса и ръкопляска на победителката Оливия Колман ("Фаворитката"). Аплодисменти за Лейди Гага, наградена „само” за най-добра песен (Shallow от "Роди се звезда") и просълзила всички в дует с екранния си партньор и режисьор Брадли Купър: "... Във всички хубави моменти копнея за промяна / И във всички лоши се страхувам от себе си...". Защото истинските победители имат сърца.

Текстът е публикуван в брой 9/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ