Как се разви болестта?

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 01 August 2019 09:25 >
Как се разви болестта?
Източник: Икономист
Информацията е част от темата на броя: Тотално загробване

За първи път болестта африканска чума по прасетата бе регистрирана миналата година в частен двор в Провадия. От тогава до юли т.г. са засечени 6 случая на болестта по диви прасета, основно в Североизточна България.

Сега заразата пламна на 3 юли, като до 9-и са регистрирани 8 случая в задни дворове на плевенски села. На 12 юли болестта е открита в заден двор в с. Зидарово, Бургаско, а в средата на месеца вече има огнище в лично стопанство и във Враца. Пътят на болестта продължава в Русе, където на 19 юли е потвърдено първото огнище в свинезавода в Николово, на 24 юли в завода в Бръшлен (най-големия у нас), а на 26 юли и в

Голямо Враново. Болестта продължава и към Видин и Велико Търново, където е открита в задни дворове. На 30 юли заразата е потвърдена и в индустриална ферма в Попина, Силистра. Установена е и положителна проба за болестта в комплекс в Свищов, където се отглеждат 17 000 свине. 

При дивите прасета болестта вече „прескочи“ Стара планина и стигна на 40 км от Пловдив.

Виж: Тотално загробване

Текстът е публикуван в брой 30/2019 г. на списание "Икономист" 2 август, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ