Какви мерки да очакваме за заемите

Асоциацията на банките, очаква общи правила за пазара в цяла Европа

iconomist
iconomist / 28 March 2020 02:39 >
Какви мерки да очакваме за заемите
„До един-два дни ще има решение за отлагане на плащането на кредитите по време на извънредното положение“. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов на два пъти в последните дни. Какво обаче може да бъде то и как ще се отрази прилагането му върху бизнеса и домакинствата?

Засега е ясно, че държавата по-скоро няма да се меси, а решението ще бъде на самите банки. Пемиерът обясни, обяви, че информация ще има в сряда. Тов е точно ден, след като с решение излезе Европейският банков орган (ЕБО), в чийто съвет на надзорниците участва и България.

Всъщност, на този съвет ще се приемат правила за по-толерантно отношение към неизплащаните задължения. Става дума за общ принцип, по който да се променят правилата за провизиране, поне докато траят извънредните мерки и икономиката е останала под блокада. В момента един заем започва да се приема като необслужван след три месеца, през които не са правени погасителни вноски.

Случи ли се това, банката трябва да го обяви за несъбираем и да задели провизии върху 100% от непогасената от него част. Провизии първо се заделят от печалбите на банката, а след това от нейния капитал и така докато проблемните заеми се съберат с принудитни мерки, или докато провизиите ерозират капитала до равнища, които изискват увеличение на капитала.

Точно тези правила се очаква да бъдат изменени под някакви общи принципи, които банките в целия Европейски съюз да спазват, като ги адаптират според спецификите на държавите, в които оперират. Най-вероятно, те ще включват готовност на банките да правят отсрочки пред клиентите в затруднение, били те физически, или юридически лица. В същото време се търси начин поне онези клиенти, които могат да обслужват задълженията си, да бъдат стимулирани да го направят.

Асоциацията на банките в България (АББ) в момента проучва възможностите, които се очертава да бъдат утвърдени, а поотделно финансовите институции проиграват отражението на различните сценарии върху капитала и ликвидността им.

Когато стане ясно решението на Европейския банков орган, българската банкова асоциация ще види кой е най-оптималният измежду проиграните варианти, който едновременно съвпада и с приетите европейски принципи, за да се представи на бизнеса и домакинствата.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ