Най-богатата наследничка във Викторианска Англия

Анджела Бърдет-Коутс харчи огромната част от многомилионното си състояние за благотворителност

iconomist
iconomist / 15 February 2020 16:20 >
Най-богатата наследничка във Викторианска Англия
Bъв викторианската епоха са я наричали „най-богатата наследничка на Англия”. Анджела Джорджина Бърдет се ражда през 1814 г. в Лондон в изключително богато и уважавано семейство. Баща й Франсис Бърдет е изявен парламентарист, а майка й София Коутс е дъщеря на известния банкер Томас Коутс. Приятели на семейството са най-известните по онова време англичани – от писателя Чарлз Дикенс до премиерите Бенджамин Дизраели и Уилям Гладстон.  

Анджела Бърдет става богата по доста странен начин. Когато е 8-годишна, богатият ѝ дядо, банкерът Коутс, умира, но завещава огромното си състояние не на майка ѝ, а на втората си съпруга, която преди това му е била любовница – Хариот Мелън. Мелън се омъжва за херцога на Свети Албан и умира през 1837 г.

Забележителното е, че тя завещава огромното си състояние на внучката на починалия си съпруг – 23-годишната вече Анджела Бъдет. С единственото условие да приеме и името Коутс, което наследничаката прави, и става Анджела Бърдет-Коутс. Така Анджела става една от най-богатите жени в Англия със състояние, оценявано на 1,8 млн. паунда, или днешни 160 млн. паунда (189 млн. евро).  

Анджела живее в Лондон в къща на „Стратън Стрийт“ до „Пикадили“ заедно с бившата си гувернантка Хана Меридит, която ѝ е първа приятелка и с помощта на която успява да отблъсне много мъже, търсещи ръката ѝ заради парите ѝ. През 1878 г. Хана Мередит умира и Анджела е съкрушена. Три години по-късно, когато е на 67, тя скандализира викторианското общество, като се омъжва за 29-годишния секретар, роден в САЩ – Уилям Бартлет, който взема нейната фамилия и става депутат. 

Огромната част от наследството си Анджела Бърдет-Коутс харчи за стипендии, дарения и филантропски каузи. Особено чувствителна е към бедните и „отклонилите се от правия път“. В лондонския квартал Ийст Енд я наричат Кокни, за да се римува със сленга за ботуши (cockney). Пионер е в изграждането на социални жилища – с постройките на площад „Колумбия“ в Източен Лондон. Заедно с Дикенс тя прави дом и спасителен център за проститутки, известен като къщата Урания. 

През 1884 г. става съосновател на Лондонското общество за превенция на жестокостта към деца. Водеща фигура е и в Кралското общество за превенция на жестокостта към животните. През 1889 г. основава Уестминстърския технически институт. Строи църкви в лондонските гета, подкрепя артисти, художници и изследователи на Африка като Дейвид Ливингстън и Хенри Стенли.

Анджела страни от партизанската политика, а филантропската ѝ нагласа е космополитна. Включва се в обезпечаването на хуманитарни акции в Африка и на Балканите. Финансира проучвания в Йерусалим. През 1871 г. като признание за нейната благотворителна работа кралица Виктория я удостоява със званието баронеса. Богатата наследничка е и голям колекционер на картини. Притежава много платна на старите майстори, както и творби на нашумели през втората половина на XIX век художници.

92-годишна, Анджела Бърдет-Коутс умира от бронхит в къщата си на „Стратън Стрийт“ през 1906 г. На опелото ѝ в Уестминстърското абатство, където е погребана, присъстват крал Едуард VII и кралица Александра. Както пише биографът ѝ Една Хели: „тя зададе нов стандарт в благотворителността, с бързи действия и без много обмисляне; не просто ѝ се възхищаваха – благоговееха пред нея“. И

Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ