Как Джамбазки ще отслаби Манолова

Ролята му е да не допусне тя да се превърне в кандидата на протестния вот, като я надвиква и разсейва ударната ѝ мощ в кампанията

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 27 September 2019 10:59 >
Как Джамбазки ще отслаби Манолова
Последен в А група: На 21 септември ВМРО представи в партийната си централа кандидатурата на Ангел Джамбазки за столичен кмет и листата с кандидати за общински съветници и районни кметове

Защо звучи изненадващо кандидатурата на "воеводата" Ангел Джамбазки за кмет на София? Та той бе кандидатът на ВМРО и на предишните избори през 2015 г., а дотогава – общински съветник и председател на комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет.

Изненадата не идва от там, че след това Джамбазки стана български евродепутат, при това сред най-активните и популярните, и че на последния евровот освен за себе си, спечели и второ евродепутатско място за ВМРО. Просто ситуацията сега е коренно различна от 2015 г., когато Йорданка Фандъкова практически нямаше алтернатива и спечели от първи тур с над 60 на сто от гласовете. Преди 4 години левицата и десницата излязоха със слаби кандидати – Михаил Мирчев от БСП взе едва 8,4% от вота, а Вили Лилков от Реформаторския блок – 9,6%, заемайки второто място, но със 7 пъти по-малко гласове от победителя. Самият Джамбазки пък остана пети с 4,88% и 19 300 гласа.

Сега социолозите предричат изходът от битката за кмет на София да се реши на балотаж, а за основен конкурент на Фандъкова е сочена подкрепената от БСП, но и от някои малки десни партии и неправителствени организации Мая Манолова. Електоратът на традиционната десница ще бъде разпилян между Борислав Игнатов, Борис Бонев и (Десислава Иванчева отпадна от надпреварата заради закъсняла регистрация в OИК), а едва станал разпознаваем, кандидатът на "Демократична България" арх. Игнатов понесе тежки компроматни удари от кафявите медии.

И тук идва призванието на Джамбазки да разбърка подредбата в класирането на първия тур и да наклони решително везните на втория. Той може да помогне ВМРО да вкара повече от сегашните трима съветници в СОС, може да излезе и доста по-напред от предишното пето място, но едва ли може да стигне до балотаж. Защото електоратът на БСП е много по-голям от този на Войводите в София и почти гарантира на Манолова второто място. Въпросът обаче е на каква дистанция ще е втора, от което много зависи дали на втория тур има шанс да е първа.

Джамбазки ще дърпа гласове от БСП, не от "Демократична България". Профилът на демократичния десен избирател не предвещава залитане в популистки, националистически и ксенофобски посоки при неудовлетвореност от наличните собствени кандидати. Ако част от тези избиратели не припознаят Игнатов или Бонев, те по-скоро биха се въздържали от гласуване или биха подкрепили Фандъкова, отколкото Джамбазки. Но и без да му е пряк конкурент, Джамбазки има шанс да изпревари десния кандидат с най-много гласове – не само заради рздробеността на вота вдясно (тук трябва да прибавим и СДС, коалирало се с ГЕРБ, и ДБГ, застанало зад Манолова), но и заради закърняването на изконния антикомунизъм в кампанията на десницата. Тя стартира като кампания "анти Фандъкова и модела ГЕРБ", при това не особено остро и почти никак като кампания срещу БСП, според повелята "никога червена София". Хитрото "обещание" на Мая Манолова пък да подкрепи Борислав Игнатов или Борис Бонев, ако някой от двамата стигне до балотаж, съвсем засилва подозренията на най-правоверните десни в червено-синьо ОФ срещу ГЕРБ.

Оставаше само да видим джентълменско паритетно обещание към Манолова от Игнатов и Бонев. Сега то е невъзможно, но току виж се случило, ако и с половин уста, след първия тур, стига десните да преодолеят егото си, както се надява лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Още повече че Манолова вече си посипа главата с пепел, задето бе противник на протестите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 г. Остава само да се извини и на ГЕРБ за Костинбродската афера с уж изборната измама през същата година.

Желанието на Манолова да не бъде възприемана като партиен, а като граждански лидер, доведе и до разграничаването ѝ от партийната борба на БСП срещу ГЕРБ. Манолова водела битка само срещу начина, по който се управлява столицата. Това, както и при десните, е стратегия за позитивна кампания, която не просто щади, а иска да привлече чужди електорати. Рискът е, че да е само срещу модела на управление на ГЕРБ, а не против ГЕРБ (което само по себе си е само езикова разлика, другото значи забрана на партията), може да се възприеме от избирателите на БСП, застанала зад нея, като недостатъчно "свой" кандидат. Още повече че вляво като независим кандидат за кметския пост се появи и добре познато и успешно старо лице Георги Кадиев, който на изборите през 2011 г. бе далеч по-сериозен претендент на Фандъкова от Михаил Мирчев през 2015, спечелвайки три пъти повече гласове от него (103 000).

Както и при десните, Ангел Джамбазки не е заплаха за твърдия електорат на Столетницата. Той обаче може да обере вота на онези избиратели, които търсят по-радикално говорене. Още повече че досегашният коректен тон срещу управляващите в София се допълва и от идилична картина на сходство на програмите. Борис Бонев първи обяви програмата си от 500 мерки и всички следващи малко или много приличат на неговата – а тази на Манолова даже и по форма – от 340 мерки. Всички обещават детски градини, тротоари, чист въздух, по-добър транспорт, електронни услуги и прозрачно управление. Джамбазки, който би трябвало като коалиционен партньор на ГЕРБ да е още по-неприцелен в неговото управление на столицата от останалите конкуренти, обаче ще се различава от тях програмно и риторично – обещавайки незабавни мерки срещу циганските гета, противопоставяйки жилищни комплекси и крайни квартали на центъра и престижните райони, внушавайки, че ще наложи здрав ред и антикорупция. Така той може да увлече част от по-ниско образованите, по-възрастните и по-бедните избиратели, които иначе биха гласували за други радикално говорещи, но с по-малък потенциал кандидати, или пък за кандидатката на левицата.

Основната стратегическа задача на Джамбазки обаче е силно да ограничи възможността Мая Манолова да се превърне в кандидата на протестния вот. Това ще стане, като ѝ открадне най-радикалните и възпре негласуващите да пуснат гласа си за нея и на изборите пак да си останат вкъщи. Не случайно обяви кандидатурата си след Манолова, последен сред главните претенденти за кметския пост. И най-вероятно по време на кампанията си ще се позиционира като високоговорител, който надскача във високите тонове Манолова или просто разсейва нейния звук така, че да губи ударна мощ. Ако Джамбазки се справя успешно, Манолова ще се превърне в част от статуквото и трудно ще повтори играта на Румен Радев на президентския вот. А на балотажа би отишла с доста по-малко багаж, отколкото би имала без появата на фактора Джамбазки. За самия балотаж пък, след като вече сам е спечелил няколко десетки хиляди гласа, Джамбазки, за разлика от десните, с пълно гърло би могъл да призове да се гласува за Фандъкова и сериозно да подсигури победата ѝ. Още повече при договорката ВМРО да спечели кметския стол в Пловдив със Славчо Атанасов срещу слаб кандидат на ГЕРБ (и много слабо присъствие на БСП). Така управленската коалиция между двете партии ще се заздрави чак до явна зависимост на ГЕРБ от ВМРО, равна на тайната му зависимост от ДПС.

Неуспехът за Джамбазки е почти изключена опция – такъв може да има само ако спечели по-малко гласове, отколкото преди 4 години, което може да постигне само с грандиозен гаф. Ако не съумее сериозно да отслаби Манолова, това ще се инкасира като нейна или на Фандъкова заслуга, а не като негов провал. Никой не може да го обвини и докаже "черно на бяло", че е играл две роли – една за ВМРО и една за ГЕРБ, но за втората не е бил убедителен.

Текстът е публикуван в брой 38/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ