Макрон ще има 350 депутати в Националното събрание

Социалистите се сриват до 44 депутати, Льо Пен с едва осем

новини свят Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / Gulliver Photos/Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Според окончателните резултати от вчерашните парламентарни избори във Франция, публикувани от вътрешното министерство, партията на президента Еманюел Макрон - "Република, напред" - и нейните съюзници ще имат 350 места в Националното събрание, състоящо се от 577 депутати, предаде ДПА.

Десноцентристката партия "Републиканците" и нейните съюзници получават 131 места, а Социалистическата партия на Франсоа Оланд - предшественика на Макрон, се срива до 44 депутатски места.

Радикалната лява партия "Непокорна Франция" начело с неуспелия президентски кандидат Жан-Люк Меланшон ще има 17 места, което е достатъчно, за да сформира собствена парламентарна група. Бившите съюзници на Меланшон от комунистическата партия вземат 10 места.

Крайнодесният Национален фронт на Марин льо Пен (победената съперничка на Макрон на президентските избори) получава само 8 места, въпреки че спечели 13 процента от гласовете на първия тур миналата седмица. Така тя няма необходимите 15 места, за да състави собствена парламентарна група, поради което ще има ограничено време за говорене в парламента и по-слабо влияние върху дневния му ред.

Ройтерс отбелязва, че в новия парламент ще има рекорден брой жени - 233, което представлява 38,6 на сто от целия му състав. Това се дължи най-вече на успеха на президентската партия, която си бе поставила за цел да излезе с балансирана по полов признак кандидатска листа. 47 процента от новоизбраните депутати на "Франция, напред", са жени. Така изведнъж Франция се придвижва рязко напред и в световната класация по брой на жени депутатки - от 64-о на 17-о място, изпреварвайки дори Германия и Великобритания.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................