Отново след 1981 г. българин стъпи на Лхотце

Атанас Скатов е и първият веган, покорил осемхилядника

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Българин стана първият алпинист веган в света, който се качи на връх Лхотце в Хималаите, съобщава NOVA. "Изкачих върха и слизаме надолу. Духаше силен вятър, но успяхме", съобщи д-р Атанас Скатов по сателитния си телефон.

С него са били също индиец и норвежец. Стигнали са върха към 20:30 часа българско време. Новината потвърдиха и от фирма-организатор на експедицията. Плановете на алпинистите са да слязат до Лагер 2. Оттам те ще направят опит за изкачване и на Еверест.

Това е първото изкачване на Лхотце не само за този сезон, но и от 2013 г. насам. През 2014 г. и 2015 г. върхът остана неизкачен заради лавините, които паднаха в района. Миналата година много алпинисти направиха опит за изкачване, но нито един от тях не беше официално обявен за успешен.

Тогава алпинистите се върнаха от височина 8460 м, след като един от шерпите, фиксиращи въжетата към върха, падна.

Тази година изкачването на върха стана възможно, след като седем шерпи от две агенции фиксираха въжетата до върха, съобщава в съобщението си фирмата-организатор.

Този връх е пети в колекцията от осемхилядници за Атанас Скатов и първо изкачване на веган в света. Първият българин изкачил връх Лхотце е Христо Проданов през 1981 г. До днес никой друг българин не беше изкачвал върха.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................