Renault продава лак за нокти (видео)

Компанията беше обвинена в сексизъм заради реклама на лак, с който може да се боядисват драскотини по боята

новини животът Лакът Twingo се предлага в 4 цвята
Лакът Twingo се предлага в 4 цвята / Renault
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Дами, искате ли с едно движение да лакирате нокътя си и да скриете драскотината на предния капак на колата си? Според Renault имате нужда точно от това.

В опита си да направи реклама на своя малък градски автомобил Twingo, насочен предимно към жените, френският автопроизводител представи лак за нокти, който също може да коригира малки драскотиин по боята на колата, пише Блумбърг.

Но междувременно компанията беше обвинена в сексизъм.

"Twingo е за активните жени-шофьори, които не само искат да карат в града, но и обръщат внимание на модата и външния си вид", пише Renault в презентацията на своето навлизане в модния бизнес.

Но за защитничките на женски права маркетинговата стратегия на лака-боя е сексистка.

В рекламата ѝ жена извиква "Ох!", когато вижда драскотина на своето Twingo, паркирано между две коли. След това тя лакира ноктиет си в синьо, преди да скрие драскотината с движение на четчицата.

 

Това принизява жените до грижата им за красотата и лошите им шофьорски умения, казва Мари-Ноел Бас, шеф на френския феминистки колектив Chiennes de Garde. Този скрит, ежедневен сексизъм поставя основите на още по-лошо отношение, след като рекламите дават на жените определена роля, добавя тя.

Говорител на Renault оспорва това схващане. Автомобилите Twingo са насочени към жените, които харесват индивидуализацията на своите коли, казва той, добавяйки, че рекламаат не показва, че жените не могат да паркират добре.

Лакът за нокти Twingo е произведен от парижкия стартъп Ink and Out, собственик на бранда De Blangy. Той се продава в сервизите на Renault и на сайта на компанията за €8,90 и се предлага в син, червен, черен и жълт цвят.

За шефа на Ink and Out Бенжамин Де Бланзи спорът е абсолютно нелеп.

"Смешното е, че и мъже ще го използват", казва той, добавяйки, че преди няколко месеци е започнал да боядисва с лак за нокти драскотини по колата си.

Споделяне

Оставете коментар

..................................