Димитър Цоцорков: Мечтая за една по-образована и критична България

Красимира Георгиева
Димитър Цоцорков: Мечтая за една по-образована и критична България
Следваме Димитър Цоцорков, защото:
- ръководи една от най-големите и структуроопределящи компании в страната
- второ поколение мениджър, избрал да се върне в България, вместо да продължи кариерата си на Запад
- Фокусиран върху развитието на регионите, в които компанията работи

Кариера
Работил е като агент по продажби и маркетинг в London Electricity и мениджър по експедиране в Glencore UK Ltd., Лондон. В "Асарел-Медет"АД е от 2001 г. като експерт по продажби и хеджиране, след което става ръководител на отдел и директор "Корпоративно развитие". Член на Управителния съвет на "Асарел-Медет" АД от 2014 г., а от 2015 г. до 20 ноември 2017 г. е негов председател. Изпълнителен директор е на дъщерното дружество "Асарел Инвестмънт" ЕАД.

Повратен момент
"Няма да скрия, че огромно предизвикателство беше смъртта на моя баща, казва Димитър. – Не съм си мислил, че нещо може така да ме натовари." Едва тогава е разбрал на практика с колко неща е трябвало да се справя Лъчезар Цоцорков. И признава, че това е бил огромен стрес и за компанията: "Имаше един колега в Панагюрище, който сподели – ние бяхме много уплашени какво ще се случи и следяхме много внимателно какво ще стане". С днешна дата казва, че умението на мениджмънта на "Асарел-Медет" да не показва в онзи момент колко са стресирани е бил техният начин да се справят и да отговорят на очакванията на хората. Което означава, че Лъчезар Цоцорков е оставил след себе си много силен екип.

Какво му предстои
Нови проекти в основния минен бизнес, а и в нови области. В личен план – да помага за развитието на децата.

Семейство
Отраснал като баткото в семейство с две деца (и с 14-годишна разлика със сестра му Велислава), Димитър има три. Спазва традицията, продължавайки името на своя баща чрез първия си син. Съпругата му Веселина е член на УС на Националния борд по туризъм и подпомага развитието на дъщерното дружество "Тракийски хотелиери". Принципът му е, че е важно да се отделя не просто време за децата, за семейството, а ценно време: "Дори човек да има само един час със своите деца, този час трябва да е посветен само на тях". Не пропуска и количеството – в края на всяка седмица си прави "лична оперативка" и брои колко часове е прекарал с децата. Нарича го ефективна мениджмънт техника – в една проста екселска таблица слагаш на реда какво искаш да постигнеш, а в колоната – колко време ти е нужно: "Защото, ако нещо ти е важно, трябва да му отделиш време, иначе няма как да стане."

Приятели
Близките му приятели са от студентските години или хора, които е срещнал след завръщането си в България: "Много неща сме преживели заедно, това се помни и преразказва, когато се събираме".

Снимките са със съдействието на "Гранд Хотел София"

Текстът е публикуван в брой 1/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ