Атланта – Ню Йорк на Юга

Столицата на Джорджия е като показен магазин на американския начин на живот, амбиции, тенденции, социални процеси, бизнес и градоустройство

iconomist
iconomist / 03 November 2019 12:00 >
Атланта – Ню Йорк на Юга
Източник: Снимки: Ваня Палейкова
Една от забележителностите на Атланта - родната къща на Мартин Лутър Кинг
Например местната ЛГБТ общност е една от най-големите в САЩ, а Атланта е един от първите градове, признали еднополовите бракове. Затова не се стряскайте, ако минете по пешеходна пътека в цветовете на дъгата – има ги навсякъде.
Канабисът за медицински цели, разбира се, е разрешен, а глобата за притежание на марихуана може да се нарече насърчителна.

Полицаите са длъжни
да слушат рап

Заради географското си положение и голямото летище Атланта е основният американски хъб за трафик на наркотици и оръжия. Това обаче не прави улиците на града по-опасни, защото тази престъпност е транзитна. Но местните полицаи са служебно задължени... да слушат рап и хип-хоп от East Coast и West Coast, за да разбират сленга и кодовите думи на престъпниците, когато прихванат разговор между тях.


Атланта е удобна за туристите, тъй като, за разлика от повечето американски градове, не се развива само към предградията, а се инвестира в центъра, въпреки че в самия град живеят около 500 000 души, а в околностите му – 5 милиона.
Основните забележителности са: Аквариумът, който е един от най-големите в света със 120 000 морски вида; музеят на „Кока-Кола“, в който можете сами да си забъркате популярната напитка; тур в централата на опозиционната в момента телевизия CNN, Олимпийският парк от игрите през 1996 г.; къщата на Мартин Лутър Кинг.
Още по-интересно е извън „задължителните“ туристически места. Най-старият квартал на Атланта – Ansley Park, вече е погълнат от града, но преди 110 години е бил първото предградие, в което са се изнесли богатите. Те са там и сега, къщите струват между 2 и 4 млн. долара.

В Ansley Park може да се проследи историята на Атланта. Като важен град на Юга по време на Гражданската война е бил опожарен от войските на Севера. Това дава неочакван шанс всичко сбъркано около бившата най-голяма гара в щата да бъде изградено наново, този път правилно и с блясък. Архитектурните стилове следват модите в Европа и САЩ, но без да изоставят южняшкото, отделно всяка къща носи отпечатъка на оригиналната националност на собственика.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ