Libra трябва да отговаря на най-високите регулаторни стандарти

Борбата с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма трябва да бъде вградена във вашия дизайн от самото начало, коментира служителят в министерството на финансите на САЩ Сигал Манделкер

iconomist
iconomist / 11 September 2019 09:47 >
Libra трябва да отговаря на най-високите регулаторни стандарти
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Воденият от Facebook проект за криптовалута Libra трябва да отговаря на най-високите стандарти за борба с изпирането на пари и срещу финансирането на тероризма, заяви във вторник висш служител от Министерството на финансите на САЩ, съобщава Ройтерс.

Всеки проект за криптовалута, включително базираната в Женева Libra, оперираща във всички или в значителни части от Съединените щати, очевидно ще трябва да отговаря на американските регулаторни стандарти, заяви американският финансов заместник-министър по тероризма и финансовото разузнаване Сигал Манделкер пред журналисти в швейцарската столица.

"Независимо дали става въпрос за Bitkoin, Ethereum или Libra, нашето послание е същото за всички тези компании: борбата с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма трябва да бъде вградена във вашия дизайн от самото начало", подчерта г-жа Манделкер.

Нейното изказване е факт, след като тя се срещна с правителствени служители на Швейцария, с представители на Банката за международни разплащания (BIS) и други международни финансови органи, за да обсъдят криптовалутите, включително планирания проект Libra, който ще стартира от базирана в Женева асоциация.

Въпреки че индустрията на дигиталните валути отделя огромно внимание на разработването на основни технологии, голяма част от индустрията е отделила твърде малко внимание на това да гарантира, че мрежите, които изгражда, да не позволяват на терористи и на други "лоши" пазарни участници да укриват и да преместват парите си, отбеляза Сигал Манделкер.

Според нея проектът Libra все още е в много ранен етап на обмисляне на стъпки за предотвратяване на подобни престъпления, като тя добави, че и швейцарските официални представители имат подобни виждания.

Ройтерс напомня, че през юли финансовите министри и централните банкери на индустриално развитите държави от Г-7 заявиха в съвместно комюнике, че цифровите валути като Libra предизвикват сериозни опасения и трябва да бъдат регулирани възможно най-строго, за да се гарантира, че те не нарушават световната финансова система.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ