Помпейо: Няма да има промени във външната политика на САЩ

Съветникът по сигурността Джон Болтън слезе от поста след малко повече от година, през която неведнъж не бе съгласен с президента

iconomist
iconomist / 11 September 2019 09:15 >
Помпейо: Няма да има промени във външната политика на САЩ
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че напускането на съветника по сигурността Джон Болтън няма да промени стратегията на Вашингтон на международната сцена. Болтън напусна изненадващо във вторник след серия от противоречия с президента Доналд Тръмп.

Малко след новината за промяната в администрацията Помпейо каза:

"Не мисля, че световните лидери трябва да остават с впечатлението, че само защото някой си тръгва в международната политика на президента Тръмп ще настъпи съществена промяна".

Болтън слиза от поста след малко повече от година, през която неведнъж не е бил съгласен с президента. Познатият с твърдолинейната си позиция и като застъпник на военни действия бивш американски представител в ООН бе против с диалога със Северна Корея и намерението на Тръмп за среща с иранския президент Хасан Рохани.

Двамата имаха разминавания и по отношение на политиката в Афганистан.

Към момента има две версии за напускането на третият съветник по сигурността през първия мандат на Тръмп като президентът твърди, че го е принудил, а самият Болтън настоява, че си е подал оставката.

За демократите случилото се е пример за хаоса в управлението на Тръмп.

Новият съветник по сигурността се очаква да бъде обявен следващата седмица.

Длъжността в администрацията на Тръмп до сега са заемали Майкъл Флин и Ейч Ар Макмастър. Флин подаде оставка през 2017 след разкритията за съмнителни контакти с руския посланик в САЩ, а Макмастър бе принуден да слезе от поста през март миналата година след разногласия с президента по ключови приоритети от външната политика.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ