Япония може да изхвърли радиоактивната вода от "Фукушима" в Тихия океан

Чака се доклад от експертна комисия

iconomist
iconomist / 10 September 2019 18:59 >
Япония може да изхвърли радиоактивната вода от "Фукушима" в Тихия океан
"Токио Електрик Пауър" може би ще трябва да изхвърли радиоактивната вода от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима" в Тихия океан, тъй като компанията е напът да изчерпи капацитета си за съхраняването й. Това съобщи японският министър на околната среда, цитиран от "Ройтерс".

"Токио Електрик Пауър" е събрала над 1 милион тона замърсена вода от охладителните системи, които са били използвани за предотвратяване на топенето на горивните ядра при аварията в АЕЦ-а през 2011 г., пише news.bg.

Единственият вариант е (радиоактивната вода) да се източи в океана, където да се разреди, обясни японският екоминистър, уточнявайки, че това е неговото лично мнение.

В момента се очаква доклад от експертна комисия и преди да се предприеме каквото и да било, окончателното решение ще бъде обсъдено от цялото правителство.

От компанията обясняват, че не са в позиция да вземат решения по въпроса, но ще следват политиката на правителството, когато стане ясно неговото решение. Те посочват, че до 2022 г. ще имат капацитет за съхранение на опасната вода, но не уточняват какво количество ще трябва да бъде изхвърлено в океана след това.

Ако японското правителство даде зелена светлина за изхвърляне на радиоактивната вода в океана, това би разгневило Южна Корея, която миналия месец привика висш служител от японското посолство с искане за обяснение как ще бъде разрешен проблемът.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ