Оценката на въздействието като точен и работещ инструмент

Всички прогнози за положителните социално-икономически ефекти от новата мина в Крумовград се сбъднаха

/ 15 August 2019 19:45 >
Оценката на въздействието като точен и работещ инструмент
Автор: Боян Рашев

През лятото на 2011 г. покрай обществените обсъждания на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда на проекта за добив на златосъдържащи руди на хълма Ада тепе край Крумовград за първи път ми се наложи да използвам резултатите от предварителна оценка, която Красен Станчев беше правил, на социално-икономическите въздействия на голямата инвестиция на "Дънди Прешъс Металс" в нов рудник. Оказа се безценен инструмент, с помощта на който човек може да си представи и коментира промяната, която неизбежно ще настъпи, ако проектът бъде реализиран. Защото икономиката е наука и може доста точно да предвиди какво ще се случи, ако индустриална инвестиция на стойност 164 млн. долара се изсипе в бедна и отдалечена община.

Тук представям конкретни цитати от публикации – мои и на Красен – и ги сравнявам с това, което действително виждаме:

"Ще се появи голям работодател, който предлага високо възнаграждение за квалифицирани хора": Заплатите в мината в Крумовград са средно около 2100 лв. – в пъти повече от всички други в региона – а говорим за 234 служители в град с общо население по-малко от 5000 души.

"Общият ефект върху заетостта (пряка, непряка и предизвикана) се оценява на 1100-1500 нови работни места": Още нямаме точни числа, но икономическият бум в Крумовград е очевиден. Във фирмите доставчици на територията на общината има 171 души персонал, към тях трябва да добавим и заетостта във фирми извън общината, защото местният бизнес просто няма мащаба или качеството, за да осигури голяма част от доставките. Ефектът от потреблението, подхранвано от високите заплати, води до разрастване на броя и мащаба на всичко в градчето – от хотели, ресторанти и магазини до банки, бензиностанции, сервизи и спортни центрове.

"Ще вземат в града да се върнат доста от образованите хора, които досега неизменно са го напускали": Крумовград е единственият град в страната, който през 2018 г. регистрира скок на населението от над 3% спрямо 2017 г. – преди всичко механичен прираст. Градът е пълен с истории за завръщащи се гурбетчии от Франция, Испания, Великобритания. Още по-радващи са обаче примерите за завършили висше образование млади хора, които се връщат да живеят в родното си място, работейки по специалността си.

"Ще се появи доста голяма средна класа": В горните условия наличието на средна класа вече е видимо. Цените на имоти, наеми и всякакви услуги сериозно скочиха – стандартът на живот се вдигна ударно. Само за пример – средната наемна цена на жилищата, наети от компанията, е 520 лв. на месец, което вероятно е рекорд за малко провинциално градче.

"Ще има нужда хората да се преквалифицират": "Дънди" прилежно изпълни ангажимента си да наема максимално много местни хора (над 90 %) и да им помогне да се преквалифицират, за да могат да работят на световно ниво. Компанията създаде програма за обучение по електро- и механошлосерство, партнира си с гимназията по транспорт, осигурява практика в предприятието си в Челопеч.

"Подобряване на физическата инфраструктура и на социалните услуги": Днес всичко в Крумовград е много по-добро, отколкото през 2011 г. – училищата, качеството на здравното обслужване, на комуналните услуги, на културния живот, пътната инфраструктура, жилищния фонд и т.н. С помощта на данъците и даренията на компанията – почти милион лева само за 2018 г. – и привлечените средства по европроекти общината бързо промени облика си.

"Ще трябва хората да започнат да мислят какво ще правят със спечелените пари, както и с фондовете на "Дънди" за развитие на алтернативни бизнеси": Компанията вече стартира конкурса за финансиране с общо 5 млн. долара на малки, независими от мината бизнеси с цел създаване на заетост, която да оцелее при закриване на предприятието, което според настоящите планове трябва да се случи до 10 г.

И тук е моментът икономистът да отстъпи мястото за прогнози на рационалния оптимист в мен: Не, мината в Крумовград няма да затвори след 10 години. Няма да обяснявам защо, но съм готов да се обзаложа!

Материалът е публикуван със съдействието на "Дънди прешъс металс"

Материалът е част от специализираното приложение към бр. 32 на списание "Икономист" - "Добивна индустрия". Броят можете да закупите в разпространителската мрежа от петък, 16 август. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ