Общините искат европарите да генерират икономически растеж

В момента няма пряка връзка между инвестираните евросредства и темпа на развитие на съответния регион, казва шефката на НСОРБ

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 21 June 2019 15:46 >
Общините искат европарите да генерират икономически растеж
Източник: Ивелин Солаков
Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Николай Димитров представи бързият темп на развитие на трезора
Българската банка за развитие (ББР) е с най-висок кредитен рейтинг, като за последната година бележи бърз растеж, като ативите й надхвърлят нивото от 3 млрд. лв. В последните 5 години тя се нарежда в “топ 10” в банките в България. Това съобщи изпълнителният директор на трезора Николай Димитров по време на събитието “Бизнесът и регионите”, организирано от списание “Икономист” и Българска стопанска камара. В сравнение с другите търговски банки ББР се стреми да приложи специфичен подход към конкретните бизнеси, каза още Димитров.

Той открои добрите резултати, които е постигнала Националната програма за енергийна ефективност, осъществявана през банката. “Тази програма помогна на строителните компании в България, точно в 24-те месеца, когато нямаше поръчки и работа за тях”, каза още Димитров. Според неговите наблюдения “шампиони” по програмата са малките общини в България.

Успешен бизнес в района на Северозападна България по време на форума представи Диана Върганова, управител на “РОМТЕХ ЗЕС ООД”, която е създадена като джойнт-венчър между холандска фирма и българската “Интелигентни системи за сигурност”. Проектът е финансиран от правителството на Холандия по програми за финансиране на холандски фирми в рискови региони в  страните извън ЕС. Компанията произвежда електронни и електромеханични продукти, като в нея на старта през 2007 г. са работили 25 човека, а в момента служителите са 225. Закупили първа автоматична линия за 890 000 евро, като за целта през 2007 г. заложили всичко свое и имуществото на родителите си. Пробивът на въшните пазари се случил благодарение на партньорите им от Холандия, които по време на международните изложения във Франция и Германия гарантирали, че фирмата има същото оборудване, каквото и в Холандия. По-късно закупили и собствена сграда - бившата млечна промишленост във Враца и чрез програмата за технологична модернизация на МСП и енергийна ефективност успели да създадат една модерна сграда.

Силвия Георгиева, изп. дир. на Националното сдружение на общините
Източник: Ивелин Солаков


В рамките на дискусията на форума, изп.-директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева подчерта, че за общините парите от европейската солидарност са единствен източник на инвестиционен ресурс. За последните 12 години българските общини са реализирали 6500 проекти, на стойност над 17 млрд. лв. Най-голям дял от тях са ВиК инфраструктура, следва градски транспорт, като водещо е метрото в София, след това се подрежда подобряване на градска и селска среда, пътища и образователна социална, културна среда. С проектите са обновени 1500 училища, детски градини, над 850 социални услуги, над 50 пречиствателни станции, над 5 000 км водопроводи и др. Като проблем обаче Георгиева посочи задълбочаване на регионалните диспропорции, като богатите общини са станали още по-богати, а бедните още по-бедни. “Няма пряка връзка между инвестираните европари и темпа на развитие на региона. Най-добрите общини бенефициенти са в Северозападна България, но размерът на работната заплата там е един от най-ниските”, каза още Георгиева. Тя добави, че очаква през новия програмен период фокусът на инвестициите да е за тласък на икономическото развитие. Проектите трябва да са фокусирани да подпомагат бизнес климата.

По време на дискусията Светлин Писленски, главен банкер ЕБВР посочи, някои от успешните начинания на банката в България.  Сред тях са два проекта за директно финансиране на общини и дружества. Единият е “Варна Резилианс”, който е за подобряване на ВиК инфраструктура и мерки за недопускане на наводнения в кв. Аспарухово, а другият е съвместно със столичния „Електротранспорт“ и е за закупуване на електрически автобуси и спестяване на въглеродни емисии. Сред останалите примери бе посочен проект с турската група за автомобилни части и компоненти в района на Кърджали – „Телакс“, която благодарение на подкрепата на банката създала лаборатория и инженерен център. Подкрепили са проекти на КЦМ и „Дънди прешъс“. 

Доста динамична дейност в последната година развива и Международната банка за икономическо развитие, посочи Бойко Коцев, член на борда на трезора. Мисията на банката е да помага на икономиките на страни-членки на банките, които са общо 8  на брой. Пет от тях - Полша, Румъния, България, Чехия и Словакия - са от ЕС. Останалите са Русия, Монголия и Виетнам. Банката има 400 млн. евро уставен капитал и макар че се помещава в Москва не е засегната от санкциите на ЕС към Русия. Банката е специализирана в търговското финансиране. В момента в България трезора подкрепя няколко проекта – сред които такива на „Виваком“ и БЕХ, подпомага и пловдивска фирма в износа й на детски храни за Беларус. Коцев добави, че за втората половина на октомври се планира роуд шоу, на което да се представи дейността на банката у нас.

Още новини от конференцията:
Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите
Големият бизнес връща хората в малките общини
Не дарения, а социални инвестиции
Не е нужно градът да е голям, за да предлага високи доходи

Презентации
Българска банка за развитие
Европейска банка за възстановяване и развитие
Международна банка за икономическо развитие
Ромтех ЗЕС ООД
Exit
Exit >
Книги

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ