Заседанието на КСНС завърши без декларация (видео)

Мнозинството в съвета отхвърли становището на президента, "че корупцията е огромен проблем и че държавата бездействаче", разкри лидерът на БСП Корнелия Нинова

iconomist
iconomist / 08 April 2019 17:12 >
Заседанието на КСНС при президента, посветено на корупцията, завърши без резултат, стана ясно от изявление пред медиите на лидера на БСП Корнелия Нинова. Декларацията, предложена от президента Румен Радев, не е била одобрена.

"В нея пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства, но всичко това бе отхвърлено от премиера и управляващите", каза Нинова.

"Бранене на статуквото със зъби и нокти, кръгова отбрана - медиите са виновни, тези, които изнасят информация са виновни", каза още пред журналистите Корнелия Нинова.

"Нашата позиция е промяна на цялото това статукво - нови лица, пълна сила на действие на европейската прокуратура в България", бе категорична лидерът на БСП.

Корнелия Нинова влезе на "Дондуков" 2 с три предложения, но те не били приети.

"На КСНС чух вопъл - отстрелват ни един по един, дайте да се пазим. Премиерът арогантно ме препрати към Румъния - да видя какви са резултатите там", каза Нинова.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обаче "декларацията на Радев беше с внушения, които не кореспондират с реалностите, отговарят на нечии политически внушения".

"Искахме да обединим усилия около мерки, които да върнат доверието на гражданите към институциите", посочи тя.

Според нея този консултативен съвет ще даде знак на БСП да се върнат в парламента, който приема законите.

"Никой не е обвинявал медиите, това, което се случва, е част от политическия живот. Текстът, който ни бе предложен беше малко в повече, запитахме колко години трябва да бъдат под контрол децата и внуците ни", коментира зам.председателят на парламента Емил Христов.

Според него не бива да се допуска декларация, че държавата е абдикирала и не работи.

"На практика резултат нямаше, защото беше направен грозен опит президентската институция да бъде употребена като пиар фирма на БСП и самият президент - като личен пи ар консултант на Корнелия Нинова и това не доведе до никакви съществени резултати", коментира пред журналистите след съвещанието лидерът на "Воля" Веселин Марешки.Държавният глава Румен Радев свика съвещателния орган по темата "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

В своето изявление Радев направи следните изводи: "Разминаване в нашата оценка за ефективността на Антикорупционната комисия, разминаване в нашата оценка доколко Народното събрание осъществява ефективен контрол, реален контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката ни за ефективността на нормативната база, която, според мен, не предполага ефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта, поради, на първо място, нарушаване на институционалния баланс при назначаване на ръководството на Антикорупционната комисия и пасивни методи за борба с корупция, които се фокусират основно върху проверка на декларации и очакване на сигнали. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица, поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване от длъжността".

Според президента последните разкрития ясно демонстрират, че има съществени несъвършенства в други закони и в тяхното прилагане, които създават условия за проява на корупционни практики".

Решенията, които е предложил Румен Радев, са:

"Първо, Народното събрание да разгледа и приеме нов Закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде временна комисия за проверка на дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения. На следващо място, оправомощените органи да извършват в кратък срок пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица на висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. И последно, изпълнителната и законодателната власт да предложат и приемат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията за генериране на корупция".

Президентът Румен Радев призна, че не е имал намерение да свиква КСНС по тази тема, но: "Институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията и, когато избухна „апартаментгейт“, вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем касае националната сигурност".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ