От апартаментгейт към непоносима досада

Без Цветанов ГЕРБ губи твърд електорат, с Цветанов губи мек

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 28 March 2019 07:31 >
От апартаментгейт към непоносима досада
Източник: БТА
В сряда от парламента Цветанов обяви, че го напуска.
И с Цветанов, и без Цветанов все е зле за ГЕРБ. Въпросът е кое е по-зле. Отговора предопредели и половинчатото му (само)обезглавяване.

Ако Борисов е душата, или харизмата на ГЕРБ, Цветанов е тялото, или механизмът. Тяло, което неуморно поддържа с навестяване на партийните структури по места и разширяване и укрепване на мрежата от назначения и лоялности. Самоотвержен е и в осигуряването на парламентарното мнозинство и на парламентарния кворум, често пъти опирайки пешкира, след като лидерът отмени гласуването на цялата група. Но извън партията е публично неприемлив още от първия мандат на ГЕРБ – с шестте си апартамента, с манията за подслушване като вътрешен министър, дори с многословното си вдървено красноречие.

Като двулик Янус той е ценен и вреден за ГЕРБ. Няма кой друг да впрегне партийните структури, което е особено важно на евроизбори, когато по правило гласуват едва една трета от избирателите. Всички партийни членове и техните семейства, всички назначени или имащи бизнес обвързаности с ГЕРБ трябва да гласуват, за да не загуби партията изборите. Нужна е мобилизация от поне 90% на „своите”, което е трудно постижимо без човека, който организационно владее партията. В същото време скандалът със зам.-председателя на партията отблъсква „не своите”, които по една или друга причина биха моли да пуснат бюлетина за ГЕРБ.

С две думи Цветанов е лепило за твърдия електорат и разтворител за мекия. И при огромния пасив с апартаментгейт, в който той е флагманът, както и при очаквано ниската избирателна активност на евроизборите, сметката показва да се заложи на твърдия електорат. Защото ако Цветанов беше напълно обезглавен и изхвърлен от политиката, това нямаше да привлече нови избиратели на ГЕРБ – не и толкова бързо за изборите след два месеца, но пък щеше да прогони и разколебае доста сегашни, очакващи корабът да започне да се разцепва или направо разпада. В същото време болестта е толкова тежка, че не можеше да се мине само с козметична операция, нужна бе ампутация, която да спре заразата.

Ключово в удържането на кораба в бурята бе поведението на капитана. Бойко Борисов не загърби скандала, но гледаше сам да не се оплиска и действаше като с гумени ръкавици. Министър Цецка Цачева и зам.-министър Красимир Първанов сами си подадоха оставките, премиерът  поиска оставката на зам.-министър Ваня Колева, а Цветан-Цветановата, ако съдим по думите на самия Цветанов, в пълен консенсус между него и лидера е била подаденопоискана.

Тежките рани от „Апартаментгейт” обаче няма да позавехнат с времето, дори проверките на прокуратурата, НАП и антикорупционната комисия да приключат бързо с оневиняващи „присъди” и темата да бъде „затворена”. За да не загуби изборите, ГЕРБ има нужда от нови сюжети, по възможност при пълното отсъствие на Цветанов, който от тук нататък вече трябва да се радва само на вътрешнопартийна публичност. Лидерът на ГЕРБ трябва да вдъхне бодрост на партията си и да предложи нови идеи и лица на избирателите, за да не я капсулира. Защото този един милион избиратели, с които се хвали Цветанов, ще започнат бързо да се топят, ако за останалите няколко милиона, немалка част от които негласуващи, ГЕРБ вече дотолкова им е омръзнал и толкова ги е уморил, че вече започват да не го понасят. А непоносимата досада може да събуди неподозирана енергия у избирателя и да го вдигне от дивана. Сама по себе си тя най-често е просто наказателна, а резултатът обикновено е следващият или съвсем произволен канал от дистанционното.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ