Не са ясни последиците, ако откажем да влизаме в болница или аптека с пръстов отпечатък

iconomist
iconomist / 15 March 2016 13:23 >
Не са ясни последиците, ако откажем да влизаме в болница или аптека с пръстов отпечатък

Ако не желаем да влизаме в болници и аптеки с идентификация на пръста, можем да откажем. Не е ясно обаче какви ще са последиците за пациентите, които не са дали съгласието си да се регистрират чрез пръстите си. Това става ясно от новия служебен рамков договор, който бе изготвен от Надзорния съвет на здравната каса и в момента е в процес на обществено обсъждане, информира Дарик.

НЗОК подготвя нов рамков договор без участието на Лекарския съюз

В него е заложено още, че ако пациент почине в болница, при напускането ѝ той няма да бъде регистриран чрез идентификация на пръста. Договорът е почти идентичен с този, който в края на миналия месец лекарите не подписаха, защото отказаха да подкрепят политиките на ресорния министър Петър Москов.

Тъй като новият договор ще се приеме без участието на лекарското съсловие, в него вече е заложена идеята на Москов да влизаме в лечебни заведения и аптеки чрез сканиране на пръсти.

В новия рамков договор, който здравното министерство и здравната каса еднолично изготвиха е посочено, че „регистрирането на пациенти ще се извършва от болниците чрез въвеждането в регистрационната система на код, генериран въз основата на сканиране на произволни точки от пръст на ръка".

При внедряването на въпросната система всеки здравноосигурен трябва да подпише еднократно декларация, с която дава своето информирано съгласие да сканират произволни точки от пръст на неговата ръка.

Ако пациентът не желае неговият пръст да бъде сканиран, той трябва да подпише декларация за отказ, която ще бъде на сайта на здравната касата. Не става ясно обаче, какво се случва с нас, когато откажем да влизаме в болници и в аптеки чрез идентификация на пръстите си.

Според новия договор пръстовият идентификатор ще е част от уникален идентификационен номер, който ще има всеки пациент. С този номер, но без сканиране на пръст, ще влизат само лица, които по медицински причини не могат да използват пръстите си. Без сканиране на пръсти ще се регистрират и починалите в болница пациенти, гласи още служебният рамков договор.

Той бе изготвен и представен за обществено обсъждане късно снощи. Това се случи половин месец след като лекарите отказаха да подпишат рамков договор за тази година заради несъгласие с идеите на Петър Москов.

При новия договор обаче лекарите нямат право да влияят на политиките в здравеопазването, а здравната каса и здравното министерство пък получават правото еднолично да намаляват цените на клиничните пътеки при недостиг на средства.

Регистрацията може да става и с карта, ЕГН и номер от НАП

Когато по медицински или технически причини човек не може да бъде регистриран с пръст, това ще става с личната му карта, ЕГН и или номера от регистъра на НАП. Същата процедура ще важи при самоволно напускане на болницата или при летален изход. Това съобщава Медиапул.

За всяко посещение на болници или лекар регистрационната система на здравната каса ще генерира електронен документ, който ще съдържа генерирания код, уникалния идентификатор на пациента – ЕГН, номер на лична карта или номер от НАП и информация за датата и часа на постъпване и напускане на лечебното заведение и ще бъдат предавани на НЗОК.

Касата все още не е публикувала договора си с фармацевтите, където трябва да бъдат разписани по-подробно условията за това как и дали ще можем да взимаме лекарства на свои близки от аптеките.

След последното заседание на Надзорния съвет на касата от институцията коментираха, че Комисията за защита на личните данни е дала положително становище за въвеждането на пръстовата идентификация и с нея личните данни на гражданите са достатъчно защитени.

Комисията се е произнесла, че при условие, че резултатът от сканирането на произволно избрани точки от пръст на ръка не позволява възстановяването на цялото изображение на пръстовия отпечатък на съответното физическо лице, изображението под формата на частичен цифров код не съставлява лични данни.

Джипитата ще получат по-малко пари

Служебният рамков договор, предложен от касата, предвижда личните лекари да вземат по-малко пари, отколкото беше договорил последно Лекарският съюз с НЗОК. Вместо 131.5 млн. лв. те ще получат 127.7 млн. лева. Все пак в договора залягат договорените повече прегледи и изследвания и 640 000 нови направления.

От резерва на здравната каса 212 млн. лева ще бъдат дадени допълнително на болниците, за джипитата, специалистите и лабораториите отиват още 27 млн. лева, а за лекарства ще бъдат насочени още 76 млн. лв. Общата сума надхвърля с около 15 млн. лв. резерва на касата, тъй като се очаква да има преизпълнение на приходите от здравни вноски с около 50 млн. лева.

38 амбулаторни процедури, които досега са се извършвали в условията на болничната помощ, вече ще могат да се извършват и в извънболничната по нови цени.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ