Бойко Борисов се срещна със зърнопроизводителите, протестът се отменя

Той беше във връзка с искането им да бъдат изключени от обхвата на Законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход

iconomist
iconomist / 02 April 2018 12:42 >
Бойко Борисов се срещна със зърнопроизводителите, протестът се отменя
Източник: БТА
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов съобщи след среща при премиера Бойко Борисов, че планираният за 3 април протест на зърнопроизводителите се отменя. Протестите бяха във връзка с искането на зърнопроизводителите да бъдат изключени от обхвата на Законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Министърът на земеделието Румен Порожанов напомни, че напрежението в сектора възникна заради това, че земеделските производители са били третирани като търговци, натоварени с изпълнението на множество регулации според проектозакона, и допълни, че ще се търсят предложения за нормативни промени, с които те да бъдат заложени като потребители. Секторът вече е на светло, с ясни правила, платени данъци и акцизи, аргументира предстоящите промени земеделският министър.

Председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата и вносител на проектозакона Емил Димитров съобщи, че по молба на премиера Бойко Борисов е поел ангажимент предложенията за промени в закона на министъра на земеделието и на бранша да бъдат обобщени и внесени между между първо и второ четене.

По думите на Димитров премиерът е поел ангажимент ГЕРБ да подкрепи законопроекта, като се очаква нормативният акт да влезе в сила от Нова година. Земеделците няма да понасят административна и финансова тежест, като за регистрираните до момента няма да има нови условия и те ще получат служебно и безплатно удостоверенията. Ще има облекчен режим за тези, които досега не са се регистрирали - за това как да позиционират своите резервоари по вид, обем и местонахождения, като контролът ще става без нивомерни системи, обясни Димитров.

Той съобщи, че Агенция "Митници" и НАП ще разработят системата за целите на контрола, без да се утежняват допълнително земеделските производители. Димитров каза още, че представителите на брашна единодушно са декларирали, че нямат намерение да търгуват и не желаят да бъдат третирани като търговци и добави, че това мнение е било споделено и от премиера Бойко Борисов. По думите на Димитров никой не е възразил срещу това да има санкции срещу нелегалните бензиностанции и резервоари.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ