Арестуваха контрабандисти с открадната картина на Пикасо

iconomist
iconomist / 30 January 2016 08:37 >
Арестуваха контрабандисти с открадната картина на Пикасо

Служителите на управлението по борба с контрабандата в Истанбул са арестували членове на транснационална престъпна групировка, които се опитали да продадат картина на Пабло Пикасо. Това съобщи днес, 30 януари, турската агенция „Анадолу“, предава руският сайт „Лента“.

Платното „Гола жена, сресваща косата си“, нарисувано през 1940 г., е откраднато от дома на колекционер от Ню Йорк през 1940 г. Датата на престъплението не се уточнява.

При операция под прикритие турската полиция успя да залови платното на Пикасо, предаде Анадолската агенция.

Полицаите се представили за потенциални купувачи пред трафикантите, които се опитвали да продадат картината, представляваща жена, която оправя косата си. Престъпниците искали за нея 8 милиона долара, но склонили на 7 милиона.

На определената среща в кафене в Истанбул полицаите арестували трафикантите и конфискували картината.

Платното от 1940 г. е портрет на Дора Маар, муза и любовница  на художника по онова време. 

Пабло Пикасо е испански художник и скулптор, основоположник на кубизма. Смята се за един от най-скъпо продаваните художници в света. През май 2015 г. бе поставен абсолютен рекорд, когато на аукцион картината му „Алжирски жени“ бе продадена за 179 365 млн. долара.

„Алжирски жени“ на Пикасо / БГНЕС

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ