The Economist: Промяната на граници може да отвори ада на Балканите

Взаимните претенции за територии на полуострова не водят до разбирателство

iconomist
iconomist / 20 February 2018 18:24 >
The Economist: Промяната на граници може да отвори ада на Балканите
Има причина терминът "балканизация" да има лоша слава. Премахването на границите е по-добро решение от преначертаването им. В противен случай, както твърди високопоставен политик от Брюксел, ще се стигне до "отварянето на портите към ада на Балканите".

Властите в Белград предлагат да получат северната част на Косово в замяна на населените с албанци райони в южна Сърбия. Поддръжниците на идеята твърдят, че мултиетническите държави са се провалили на Балканите, пише The Economist.

Белград не признава Косово, бивша сръбска южна провинция, а косовските сърби все още се възприемат за граждани на Сърбия. Положението е типично за Балканите, където границите са бъркотия.

По ирония, повечето косовски сърби всъщност живеят в анклави в южната част на Косово. Така че и след евентуално споразумение те няма автоматично да попаднат в Сърбия. Вероятно ще бъдат принудени да напуснат домовете си или пък ще бъдат директно изгонени.

През 1923 г. Гърция и Турция се споразумяват да разменят около два милиона души. Повечето - гръкоговорящи православни християни, граждани на Турция, са изпратени в Гърция, а по-малък брой гръцки мюсюлмани са преместени в обратна посока. Брутален процес на етническо прочистване. Но оттогава двете държави не са водили война за територии помежду си. Конфликт има само заради остров Кипър, където населението остава смесено.

Така, този прецедент вдъхновява националистите от Западните Балкани за решение на собствените им проблеми.

Ако Сърбия и Косово започнат преговори за промяна на границите, това може да доведе до сериозни последствия. В такъв случай лидерите на босненските сърби ще организират референдум за бъдещето на Република Сръбска, хърватите ще подадат жалба, а бошняците ще се борят срещу разпада на държавата си.

След това сърбите ще се опитат да неутрализират националистите от Санджак, които сънуват за обединение с Босна.

В същото време албанците от Западна Македония и Черна гора ще искат присъединяване към Велика Албания.

Привържениците на Велика Албания ще искат части от Северна Гърция, а гръцките националисти ще искат южната част на Албания.

Унгарските националисти не приемат загубата на Трансилвания в Румъния, а румънските националисти ще искат премахване на границата с Молдова.

При изброяването на териториалните конфликти в региона изданието не споменава България.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ