Картина на Пикасо бе продадена за $67 млн.

iconomist
iconomist / 06 November 2015 04:24 >
Картина на Пикасо бе продадена за $67 млн.

Аукционна къща "Сотбис" продаде на търга "Импресионизъм и съвременно изкуство" в Ню Йорк картината "Кабаретна певица" /La Gommeuse, 1901 г./ на Пабло Пикасо за над 67 милиона долара, съобщиха световните информационни агенции. Това е нов рекорд за произведение от синия период на художника, изтъкна Ройтерс. Посочената цена не включва комисионната от над 12 процента.

Творбата, на която е изобразена гола жена с тъмни къдрави коси, е нарисувана от художника, когато е само на 19 години, след като се премества в Париж. Платното се отнася към синия период на Пикасо. Картините от този ранен етап се характеризират с преобладаващите в тях теми за смъртта, старостта и меланхолията.

Предварителната оценка на "Кабаретна певица" бе 60 милиона долара.

Другият топ лот на търга - "Пейзаж под бурно небе" на Винсент ван Гог /Paysage sous un ciel mouvemente, 1888/ - беше продаден за 54 милиона долара. Картината бе оценена предварително на 50-70 милиона долара.

"Пейзаж под бурно небе" / sothebys.com

На нея е изобразен пейзаж от живописния гр. Арл, разположен в Югоизточна Франция, където художникът прекарва част от живота си. Произведението е създадено година преди смъртта на Ван Гог.

Шедьовърът на Казимир Малевич "Мистичен супрематизъм" (черен кръст на червен овал) с предварителна оценка между 35 и 45 милиона долара беше продаден за 37,77 млн. долара.

"Тази картина е последната от прочутата колекция, състояща се от пет творби, върнати през 2008 г. на потомците на художника. Търгът бе последен шанс да се купи велик шедьовър на Малевич от тази колекция" - съобщават от аукционна къща "Сотбис".

Платната на Малевич от серията "Супрематизъм" са най-епохалните творби на художника. Последната картина "Супрематична композиция No18" беше продадена от "Сотбис" през юни тази година за 21,429 милиона британски лири.

Сред топ лотовете на аукциона на "Сотбис" бяха и "Водни лилии" на Клод Моне. Картината бе купена за 33,85 милиона долара при предварителна оценка между 30 и 80 милиона долара.

Общо бяха продадени три четвърти от 47-те изложени творби за сумата от 306,7 милиона долара.

На състоялия си вчера търг в Ню Йорк беше продадена втората част от голямата колекция с предмети на изкуството на бившия собственик на "Сотбис" Алфред Таубман. През първия ден бяха купени 70 произведения, а през втория -127. Общо бяха продадени около 90 процента от предложените лотове.

Един от звездните лотове беше картината на италианския художник Амедео Модиляни "Портрет на Полета Журден /1919/, която намери купувач за 42,8 милиона долара, като първоначалната й цена бе 25 милиона долара. Още един особено ценен екземпляр от колекцията на Таубман беше творбата на Пабло Пикасо "Жена в кресло" /1938/, продадена за 20 милиона долара.

Платното на един от ярките представители на абстрактния експресионизъм на холандския художник Вилем де Кунинг "Без название XXI" /1982/ бе реализирано за 25 милиона долара. Още една абстрактна творба "Кръстовището Делауеър" /1967/ на американския художник Франк Стела беше продадена за рекордната сума за този майстор от 13,7 милиона долара.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ