Китайски вестник: БРИКС и ШОС ще работят за стабилността в целия свят

iconomist
iconomist / 13 July 2015 03:13 >
Китайски вестник: БРИКС и ШОС ще работят за стабилността в целия свят

Сътрудничеството между държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) подпомага развиващите се страни в създаването на нова структура "за международна политика, икономика и сигурност". Това пише днес китайското издание "Хуанцю шибао", предаде ТАСС.

Миналата седмица БРИКС и ШОС организираха срещи на върха по едно и също време в руския град Уфа. Сътрудничеството в рамките на БРИКС визира най-вече теми от икономическото сътрудничество, а в ШОС - създаването на механизми за сътрудничество в сигурността, напомня вестникът.

Стабилността в региона е основа за икономическо сътрудничество и съдейства за по-нататъшно укрепване на сигурността. Затова страните от БРИКС и от ШОС ще полагат общи усилия за стабилност в целия свят, отбелязват авторите на статията.

Те изтъкват "съществените промени" на международната арена в последно време, съдействащи според тях за укрепване на партньорството между развиващите се страни.

Освен че упражняват днес натиск върху Русия, САЩ "насърчават редица страни да се противопоставят на Китай" в Източнокитайско и Южнокитайско море. И външноикономическата политика на Вашингтон тясно се преплита с геополитическите въпроси.

Президентът Обама "дейно лансира създаването на Транстихоокеанско партньорство и Партньорство за трансатлантическа търговия и инвестиции, разчитайки по този начин да изключи държавите от БРИКС и повечето развиващи се страни от световната система за търговия и инвестиции", пише "Хуанцю шибао".

Според вестника обаче през шестте години, изтекли от предишната среща на върха в руския Екатеринбург, страните от БРИКС са успели да заемат доста по-здрави позиции. "Въпреки че са забавили темпото на икономическо развитие, тези страни си остават основни фактори за растежа на световната икономика", обобщава изданието.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ