Съветник в МРРБ: Не е ясно коко ще струва системата за електронните винетки и за отчитане на тол таксите

От началото на следващата седмица винетки ще се продават и в бензиностанции и магазини

iconomist
iconomist / 04 January 2019 10:28 >
Съветник в МРРБ: Не е ясно коко ще струва системата за електронните винетки и за отчитане на тол таксите
Източник: нова тв
Не се знае колко ще струва поддръжката на системата за издаване на електронни винетки и отчитане на ТОЛ таксите за тежкотоварните автомобили.

Според Радослав Николов, съветник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството фирмата, която е ангажирана да внедри системата, ще получи 180 млн. лв., които включват изграждане на софтуера, сайтове, приложения, поставяне на 500 терминала за безкасово купуване на електронни винетки по гранични пунктове и безниностанции и поставянето на т.нар. рамки по пътищата, които да отчитат ТОЛ таксите. Това каза Николов пред Нова телевизия.

В понеделник предстои в много голяма част от търговските обекти, да бъде дадена възможност за закупуване на каса и заплащане на електронна винетка.

В понеделник предстои в много голяма част от търговските обекти, да бъде дадена възможност за закупуване на каса и заплащане на електронна винетка. Това съобщи Радослав Николов, съветник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в ефира на „Здравей, България”.

Предстои всички гранично контролно-пропускателните пунктове да бъдат окомплектовани с терминали за самообслужване. „Практиката в голяма част от страните, където се влиза на вход след граница е да не се закупуват на самите пунктове, а или онлайн през отделните канали – мобилно приложение или уеб сайт, или през първия възможен търговски обект”, обясни Радослав Николов.

Засега обаче само на ГКПП „Капитан Андреево” има поставени апарати, но част от тях блокираха вчера . Апаратите, които са 7 на брой, се намират на трасето за входящи леки автомобили. Хората имат нужда от човек, който да им обясни как работят машините за винетки. Друг основен проблем е, че може да се плаща само с карта. Ако не успеем да закупим винетка от апаратите, може да го направим на първата бензиностанция след границата, посочи Николов.

Exit