Очаква се решение за поетапно отваряне на границите между България, Румъния, Сърбия и Гърция

България е сред страните, взели тази позиция

iconomist
iconomist / 19 May 2020 09:00 >
Очаква се решение за поетапно отваряне на границите между България, Румъния, Сърбия и Гърция
Очаква се решение за отваряне на границите между България, Румъния, Сърбия и Гърция, което ще бъде взето днес, съобщи държавният здравен инспектор Ангел Кунчев на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Ще има решение за едно регионално премахване на граничния контрол между България и Румъния, Гърция и Сърбия", каза той и посочи, че такива са препоръките на ЕС за поетапно завръщане към неограничено движение в ЕС. По думите на Кунчев целта е да се възстанови туризма, "да се завърти наново колелото на икономиката".

Новината дойде часове след като външните министри на Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Малта, Португалия, Словения и Хърватия обсъдиха късно вчера чрез видеоконферентна връзка ситуацията около коронавируса в своите държави и се разбраха да работят за общоевропейски подход при постепенното отваряне на границите, без обаче да се прави компромис със здравето на хората.

"От особена важност е и да имаме общоевропейски здравни мерки и правила, които да бъдат прилагани при пътуванията в ЕС", заяви Екатерина Захариева по време на видеоконферентен разговор с 10 свои колеги външни министри от ЕС. Това включва и единни медицински протоколи при посрещането на чуждестранните туристи, тъй като ако всяка държава въведе свои практики по границите, гражданите ще бъдат затруднени. В момента здравните власти в различни държави прилагат различни методи за контрол на пътниците - мерене на температурата, поставяне под карантина, PCR тестове, скрининг на случаен принцип.

"Имаме две важни задачи: да се борим с разпространението на вируса и същевременно да подпомогнем възстановяването на нашите икономики и свободното движение на хора, стоки и капитали", допълни Захариева и представи българския план за отслабване на рестрикциите, включващ поетапно възстановяване на работата на заведенията за обществено хранене, търговските обекти и бъдещото облекчаване на пропускателния режим по границите. В момента все още страната ни не е отменила 14-дневната карантина на всички пристигащи граждани, независимо дали са българи или чужденци. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка тази мярка може да бъде преразгледана.

Видеоконферентният разговор бе по инициатива на германския външен министър Хайко Маас по повод представения миналата седмица от Европейската комисия Пакет за туризма и транспорта.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ