Ангелкова: Ще субсидираме с по 35 евро седалка в чартърите

Цели хотели няма да се слагат под карантина при турист с COVID-19

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 May 2020 11:30 >
Ангелкова: Ще субсидираме с по 35 евро седалка в чартърите
Министерство на туризма ще субсидира с по 35 евро на седалка чартърите с туристи. Помощта ще се плаща само ако пътникът идва с цел туризъм. Това съобщи във Варна туристическият министър Николина Ангелкова привечер в четвъртък след работна среща с представители на местния бизнес.

Помощта е записана и в промените на Закона за здравето, където е уточнено, че помощта на полет е 6000 евро. “Правната норма ни задължава да изготвим наредба, която да регламентира  тази подкрепа за българския туризъм”, стана ясно от думите на министър Ангелкова. 

Министърът детайлно представи и промените, свързани с управлението на морските плажове. Законът изисква минимум с 50% да бъдат намалени цените на чадъри и шезлонги на плажовете, които са на концесия и под наем. “Очакваме предложения от техните стопани, след това ще обявим цените, за да бъдат наясно посетителите”, каза тя. Концесионните и наемните такси ще се намаляват спрямо отстъпката в цените на плажните принадлежности. 

Подготвени са промени в управлението на самия плаж с оглед спазване на мерките за дистанция. За 2 шезлонга и чадър са предвидени 20 кв. м, увеличени са изискванията с 4 кв. Дали сме възможност с до 4% увеличаване на територията на преместваемите обекти за това лято, акцентира още министърът. 

Тя поясни, че при случай на турист със симптоми на коронавирус, всяко място за настаняване ще действа по предварително изготвен план. Необходимо е да има предвидена за целта стая, в която да се настани такъв турист, и да последва веднага контакт с лекар. Всички норми, които РЗИ има сега, трябва да се спазват точно. Местата за настаняване трябва имат договор с медицински център, за да може да реагират при заболяване.

“Насоките на ЕК са да започнем поетапно отварянето на вътрешните граници в съответствие с епидемичната обстановка, няма дискриминация и различни условия за българите, които биха пътували за съответна държава, и за нейните граждани у нас”, каза още Ангелкова. 

Декларацията, подготвена за пътуване на собствен риск, се отнася за момента, когато границите се отворят за туристически пътувания за чуждестранни граждани към България, каза министърът. Както “Икономист” писа с въпросните декларации чуждите туристи посочват, че са здрави и ако се заразят у нас по време на ваканцията си, сами ще си платят лечението.

Освен с вътрешния пазар за нас най-реалистично е да стартираме с туристи от съседните държави, за чиито визити се ползва автомобилен транспорт, каза министърът.

Тя подчерта, че указанията към бранша са максимално общи, за да може всеки управител да планира как да организира спазването на здравните и санитарните изисквания според типа на обекта.

По-късно в Златни пясъци министър Ангелкова проведе работна среща и с представителите на Съюза на хотелиерите и на Съюза на собствениците за развитие на курорта.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ