Д-р Симидчиев: Може да има голям втори пик, ако не се спазват мерките

Инфекцията с коронавируса е само иницииращият момент за едно разбъркване на здравната система и това ще промени реалността, в която ще работим и то за година-две напред, казва пулмологът пред БНР

iconomist
iconomist / 12 May 2020 10:33 >
Д-р Симидчиев: Може да има голям втори пик, ако не се спазват мерките
Източник: bTV
Д-р Александър Симидчиев
„Заразата у нас се разпространява сравнително бавно и с нисък леталитет. Навременните мерки и имунното състояние на населението доведе до това, че имаме ниско за Европа и за света разпространение на инфекцията. Ако не се спазват индивидуално мерките, има опасност България да изживее своя голям пик след другите държави. Важно е хората да поемат личната си отговорност“. Това каза пред БНР пулмологът  д-р Александър Симидчиев.

По думите му в Източна Европа инфекцията протича по-спокойно, отколкото в Западна. „Една от причините е, че в страните с нисък социален статут контактът с инфекции е по-висок и имунната реактивност е малко по-различна“, каза д-р Симидчиев. Той посочи, че „инфекцията с коронавируса е само иницииращият момент за едно разбъркване на здравната система и това ще промени реалността, в която ще работим и то за година-две напред“.

„Трябва да има стратегия на тестването – кои групи и защо ги тестваме... Различните стратегии дават различна информация. За нивото в България имаме възможност да изследваме различни подходи и да видим кой работи по-добре“, обясни пулмологът. 

„Трябва да отпускаме мерките оттам, откъдето има най-малка възможност за контакт между хората. Офисите с малки колективи, които се познават, са най-малко рискови. Местата с възможност за събиране на 50 души, които не се познават, са повече рискови“, обясни д-р Симидчиев. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ