Контролът за опасни болести по животните - тотално затлачен през 2019 г.

Българският ветеринарен съюз иска оставката на шефа на Агенцията по храните проф. Паскал Желязков

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 29 April 2020 15:28 >
Контролът за опасни болести по животните - тотално затлачен през 2019 г.
Люта битка между частни и държавни ветеринари “ври и кипи” под похлупака на пандемията COVID-19. От острите упреци, които се разменят в писма, адресирани до премиера Бойко Борисов, обаче лъсват сериозни пропуски в контрола и превенцията на най-смъртоносните болести, ударили фермите ни през последните години - африканска чума по свинете, “луда крава”, син език, шап и др.

През 2019 г. ваксинацията и контрола на опасни болести по животните е стоял “на трупчета” месеци наред заради затлачени обществени поръчки, чрез които трябва да се изпълняват мерките, заложени в Националната програма за профилактика и контрол на болести 2019-2021. Това е поставило под риск здравеопазването на животните и гарантирането на безопасна храна за населението, категорични са в писмото до премиера от Българския ветеринарен съюз

Оттам уточняват, че не са били доставени достатъчно тестове за изследване на преживните животни за бруцелоза, заболяване, което може да се предаде и на хората. Много голям процент от мозъчните проби, взети от заклани животни за изследване за Спонгиформна енцефалопатия, т.нар. “луда крава”, също не били изследвани. “В абсурдна ситуация бяха поставени регистрираните ветеринарни лекари да изпълняват ваксинация на преживни животни срещу “син език”, защото ваксината бе раздадена в началото на декември 2019 г., а нормалните срокове за тази дейност са март и април”, посочват още от БВС. На тези критики, министър Десислава Танева отговаря, че националната програма е одобрена от МС през февруари 2019, след което е обявена поръчка за закупуването на ваксини и диагностикуми за целия тригодишен период, но заради обжалване на фирми избора на изпълнители се е забавил.

Точката на кипене в спора е достигнато след решение на Българската агенция за безопасност на храните(БАБХ) от началото на 2020 г. да изземе от частните ветеринари ваксинацията срещу антракс, заразен нодуларен дерматит и прегледите на пчелни семейства и да я повери на официалните държавни лекари. Българският ветеринарен съюз(БВС) е категоричен, че това е крещящ конфликт на интереси, и иска от премиера Борисов оставките на шефа на БАБХ проф. Паскал Желязков и на ресорния зам.-министър д-р Янко Иванов. От министерството контрират, че снемат доверието си от частно практикуващите лекари заради спорни резултати от дейността им.
ОЧАКВАЙТЕ В петък, 1 май, в новия брой на списание "Икономист" цялата сага по казуса в материала "Ветеринари във война". Фактите в него са разказана от писма, адресирани и изпратени до премиера Бойко Борисов, с които "Икономист" разполага.

В тях за първи път Министерство на земеделието твърди с примери, че и частно практиуващите ветеринари са допринесли за разрастването на Африканската чума по свинете. Те обаче остро отхвърлят това твърдение. И още цитира се одит на Брюксел, който показва смайващи факти за дейността на инсинераторите и контрола във фермите. 

Новият брой на списание "Икономист" ще е наличен в разпространителската мрежа на 1 май, в петък.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ