Петър Чобанов: ЕЦБ да купува български и хърватски дълг

Мярката ще компенсира рисковете, които страните поемат в ERM 2 и банковия съюз, смята бившият финансов министър

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 23 April 2020 12:32 >
Петър Чобанов: ЕЦБ да купува български и хърватски дълг
Петър Чобанов
Интересна мярка за компенсиране на асиметричните рискове, които България поема с влизането си в ERM 2 и започването на тясно сътрудничество с Европейския банков съюз, предлага бившият министър на финансите Петър Чобанов. Идеята е Европейската централна банка да приеме суверенния дълг на България и Хърватия като обезпечение при рефинансиащи операции на банките, както приема и облигациите на страни от еврозоната. 

Причината е, че банковите системи на двете страни нямат достъп до рефинансиращия ресурс на Европейската централна банка. По косвен път това може да се компенсира, ако се позволи печатницата за пари на ЕЦБ да приема насреща облигации на двете държави, които се очаква да влязат в чакалнята на еврозоната по-късно тази година. Освен това, тясното сътрудничество с Европейския банков съюз, което двете страни ще започнат в деня на допускането си до чакалнята, така или иначе ще подчини банковите им системи на надзора и предписанията на ЕЦБ. 

В момента подобно развитие крие рискове, защото създава асиметрия в разпределението на права, задължения и отговорности. От една страна ЕЦБ ще може да налага преструктурирания на банки в България и Хърватия и дори да ги затваря. От друга обаче няма да носи отговорност при съдебно оспорване на предписанията й, нито ще е длъжна да помага на държавите, ако нейните мерки доведат до трусове в банковите им системи. Тези отговорности и сега и занапред до влизането в самата еврозона, ще лежат върху правителствата и местните централни банки.

„Участието в ERMII и тясното сътрудничество на банковия съюз трябва да донесат и ползи, освен несъмнените рискове и разходи. Предлагам след допускането ни в двата механизма ЕЦБ да изкупува на вторичния пазар държавен и корпоративен дълг на България и Хърватия. Двете страни спешно и координирано да поставят на най-високо европейско институционално ниво това предложение и всяка следваща страна, която участва в двата механизма да има това право“, коментира финансистът на своята фен страница във фейсбук.

БНБ договори суап линия с ЕЦБ за 2 млрд. евро

Аргументите на Петър Чобанов са, че и двете страни имат сходни парични режими. България е във валутен борд, Хърватия с фиксиран валутен курс. Привидно ЕЦБ оценява като еднакъв риска в двете страни и затова сключи суапови споразумения с равна стойност 2 млрд. евро и с двете държави (разлика е, че Хърватска е три и половина пъти по-силно задлъжняла от България и ще усвои парите, докато България само си осигури опцията, но реално за момента няма да тегли средства от суапа).

Освен това, според финансиста, самото приемане в ERMII ще е гаранция, че ЕЦБ не вижда съществен валутен риск и в двете страни, а като цяло изискванията за кредитния рейтинг на приеманите държавни и корпоративни ценни книги вече позволяват голяма част от дълга на двете страни да покрие критериите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ