Стартъпите отрязани от европарите за микро и малки фирми

Помощта за фирмите ще варира между 3000 и 10 000 лева

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 21 April 2020 16:00 >
Стартъпите отрязани от европарите за микро и малки фирми
Стартъпите се оказаха отрязани от 173 млн. лв. европари грантова подкрепа за микро и малки предприятия за осигуряване на капитал за справяне с последиците от пандемията. Помощта за фирмите ще бъде грант между 3000 и 10 000 лв., като заявената безвъзмездна помощ не може да надвишава 10% от нетните приходи за продажби. За средствата ще може да се кандидатства по нова схема: „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ по програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020.

“Лошата новина е, че критериите изключват стартъпите. Добрата новина е, че имаме време до утре, 22 април т.г. до 16.30 часа да спрем този абсурд”, коментира във фейсбук Българската стартъп асоциация. До този час изтича срокът, в който Управляващият орган по програмата “Конкурентоспособност” приема корекции в условията за прилагане на схемата.

Проверка на “Икономист” в проекта с условията за кандидатстване по схемата показа, че допустими за подкрепата по схемата са микро и малки предприятия, които са “регистрирани преди 01.01.2019 г. и през 2018 г. и 2019 г. са осъществявали стопанска дейност”. Освен това се изисква да имат спад от поне 20% в оборота за месеца, предхождащ месеца, в който е подадено заявлението за подпомагане. 

Българската стартъп асоциация вече е препоръчала на своите членове, да реагират със становище, че трябва да присъстват в подпомагането. Основният й мотив е, че стартъпите в България точно в този момент имат нужда от тези средства, за да продължат да съществуват и да развиват и реализират иновативните си идеи и продукти.

От общият бюджет по схемата 173 млн. лв., 147 050 000 лева са средства от ЕС, а останалите - 25 950 000 лева национално финансиране. По процедурата са предвижда изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, които ще се извършват чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ