Световната банка: Коронавирусът ще предизвика голяма глобална рецесия

Ние възнамеряваме да реагираме енергично и масирано с програми за подкрепа, особено за бедните страни, заяви президентът на банката Дейвид Малпас

iconomist
iconomist / 06 April 2020 13:40 >
Световната банка: Коронавирусът ще предизвика голяма глобална рецесия
Източник: Shutterstock.com
Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че бързо разпространяващата се пандемията от Covid-19 ще предизвика "голяма глобална рецесия", която ще засегне най-силно най-бедните и уязвими държави.

"Ние възнамеряваме да реагираме енергично и масирано с програми за подкрепа, особено за бедните страни", заяви Малпас в своя блог в онлайн социалната мрежа LinkedIn, цитиран от Ройтерс.

Той повтори, че по-рано тази седмица Съветът на изпълнителните директори на Световната банка е одобрил първите стъпки в плана за предоставяне на спешна помощ в размер до 160 млрд. долара през следващите 15 месеца, за да се помогне на страните да се справят с въздействието на глобалната пандемия от коронавирус.

Първият набор от бързи кризисни проекти на СБ включва първоначално 1,9 млрд. долара, които ще бъдат насочени към 25 държави, а в последствие и финансова помощ към други 40 държави.

Програмата на Световната банка за общо 160 млрд. долара включва приблизително 14 млрд. долара за погасяване на дългове на 76 бедни държави към други правителства. Съвместно с Международния валутен фонд, Световната банка поиска от богатите държави да прекратят временно погасяването на дълговете на бедните държави към тях.

В публикацията си Малпас заяви, че подобно дългово облекчение може да започне на 1 май и да продължи до юни 2021 г., осигурявайки по този начин допълнителна ликвидност за най-бедните страни, за да могат те да се борят с болестта.

"Това ще осигури ново финансиране на най-бедните страни за задоволяване на нуждите им от здравеопазване и много от други нужди", каза той и добави, че изглежда има желание сред страните от Г-20 за подобно дългово облекчение, но всяка страна ще трябва да договаря това индивидуално.

Той смята, че по време на периода на спиране на обслужването на тези задължения, Световната банка и МВФ биха могли да оценят устойчивостта на дълга на бедните държави и възможната необходимост от редуциране на тези задължения от страна на техните официални и търговски кредитори.

Банката също така работи за преразпределяне на 1,7 млрд. долара от съществуващо финансиране, включително използването на спешна кредитна линия.

Освен това Международната финансова корпорация на Световната банка предоставя 8 млрд. долара финансиране, "за да помогне на частните компании, засегнати от пандемията, и за запазване на работните места".

Световната банка помага на страните да купуват медицински консумативи, да обучават персонал, да създават лаборатории, изолационни и лечебни центрове, както и да подпомага най-уязвимите домакинства.

Подобен призив за дългови облекчения за най-бедните държави отправи в петък и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ