Чуждият бизнес иска 6 месечно замразяване на вноски за данъци, осигуровки и кредити

Предприемачите настояват за улеснени кредити до 30 години за малките и средни фирми

iconomist
iconomist / 03 April 2020 17:07 >
Чуждият бизнес иска 6 месечно замразяване на вноски за данъци, осигуровки и кредити
Чуждият бизнес в България настоява за замразяване на данъчни задължения, вноски за осигуровки и главници и лихви по кредити до края на септември, без начисляване на допълнителни лихви по тях. Зад тези и още редица мерки застават 11 от двустранните търговски камари у нас, които днес изпратиха съвместна позиция до премиера Бойко Борисов и правителството по повод на кризата от епидемията от COVID-19.

В нея те изказват своята подкрепа за прилаганите здравни мерки. Камарите одобряват и част от икономическите мерки от държавата, като ги възприемат като "първата от серия мерки" за справяне с кризата. Въз основата на обратна връзка от членовете си обаче бизнес-асоциациите предлагат допълнителни предложения за по-бързото адаптиране на компаниите към ситуацията през следващите три месеца. "Икономист" представя техните искания, събрани в 12 пункта:

1. Създаване на Консултативен съвет към правителството с участието на двустранните търговски и индустриални камари.

2. Механизми, касаещи всички фирми, за компенсиране и замразяване на дължими данъчни задължения и осигурителни вноски до края на септември. Възможност за безлихвено разсрочено плащане на задължения до 6 месеца.

3. Замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на превозни средства, несвързани с основната дейност), до края на септември, без начисляване на допълнителни лихви.

4. Бързи и улеснени процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години, които да гарантират ликвидността на малките и средните предприятия, и които да намалят междуфирмената задлъжнялост. 

5. Облекчаване на процедурите за достъп до Фонд безработица при временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори, включително и самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за период максимум от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми.

6.  Електронен обмен на документи с държавни институции.

7. За срока на извънредното положение да се удължи автоматично срокът на валидност на ГТП на всички превозни средства (за основна дейност), както и на валидността на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение.

8. Средства от европейските фондове, насочени за развитие на бизнеса да не се пренасочват за други цели, както и да не се прекъсват процеси и финансиране към вече одобрени или стартирали проекти. Осигуряване и на целево финансиране за най-засегнатите сектори, както и за такива, които трансформират производства и услуги, за да се справим с епидемията.

9. Финансова помощ за осигуряване на почистване, дезинфекциране и сигурност на работното място като се поемат 50% от разходите, направени от началото на март месец.

10. Предвиждане на допълнителни финансови средства и мерки за укрепване на здравната  система. Начисленото ДДС на закупена и дарена апаратура и/или медицинско оборудване в подкрепа за борбата с коронавируса у нас да се насочва към Министерството на здравеопазването.

11. Задължаване на държавни и общински предприятия, собственици на офис и бизнес сгради и помещения да предоставят гратисен период и препоръка към частните субекти да предоговорят условията на договорите за наем при поискване от наемателя.

12. В сектор туризъм да се удължи до 30-ти юни 2020 г. замразяването на внасянето на осигурителни вноски и данъци за туристически агенции, туроператори и всички компании, които приемат или обслужват туристи.

"Общият ни стремеж е заедно с вас да обсъждаме и прилагаме възприети мерки за успешното ни справяне със сложната ситуация, породена от пандемията. Нашите членове имат знания, умения и ресурс, които може да бъде полезен в търсенето и предлагането на решенията за преодоляване на кризата”, посочват двустранните камари. И изтъкват, че целият български бизнес понася несгодите на извънредното положение, прилага здравните мерки и търси начини да оптимизира и запази бизнеса си. В същото време той инициира и се включва в мащабни благотворителни кампании, подкрепящи общите усилия за борба с коронавируса.

Писмото е подписано от Advantage Austria, Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб, Британо-българската бизнес асоциация, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-черногорската търговско-промишлена палата, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България - сдружение на италианското предприемачество в България, Унгарско-българската стопанска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара и Шведската търговска камара в България. Инициативата продължава да е отворена и за другите двустранни камари.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ