Мярката 60:40 ще се прилага за всички със спад на продажбите

iconomist
iconomist / 28 March 2020 16:40 >
Мярката 60:40 ще се прилага за всички със спад на продажбите
Източник: БТА
Председателят на БСК Радосвет Радев предупреждава, че това е едва първата стъпка, защото подкрепата на икономиката не е само заплати.
На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е било постигнато съгласие за вида на Постановление на МС субсидирана заетост, известно, като 60:40. Това съобщиха от един от участниците – Българска стопанска камара (БСК), чрез съобщение на сайта си.

В новия вариант на постановлението се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение. Това означава, че споровете кои сектори да попадат или не попадат в списъка, вече не стои на дневен ред. В хода на разговорите днес, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се е съгласила с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби, но не е сигурно, че това ще бъде записано в окончателния вариант.

Според БСК, разгорещени спорове е породил въпросът, към кой период да се отчита прага. Според заложеното в проекта на ПМС, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори са предложели за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение беше спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г. Сред спорните въпроси е бил и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка е бил възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

Работодателите и синдикатите настояват за създаване на публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението, както и да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации. Окончателните текстове трябва да са прецизни и ясни, за да не дават възможности за странични тълкувания.

До обяд на утрешния ден (29 март, неделя) членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в Постановлението, а в понеделник (30 март) на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от възможностите за компенсиране на техните загуби, породени от кризата.

Същевременно работодатели и синдикати алармират, че постановлението е само една от антикризисните мерки, затова е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката, в средносрочен и дългосрочен план.

„Това постановление се занимава с възнагражденията на работещите. Подкрепата на икономиката не е само заплати. Не е само спасяване на хора. Подкрепата на икономиката включва цени на тока, осигуряване на транспортни коридори, работа на митниците и какво ли още не. Неща, за които ние не сме проронили и дума. Затова казвам, че това е първа стъпка. Ако не направим останалите стъпки, ние пишем некролога на българския бизнес“, цитиран е да казва председателят на БСК Радосвет Радев.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ