Все пак ще се ползват бързи тестове, за да се установи реалната картина

За да измерят разпространението на коронавируса властите ще тестват 1000 души, предимно полицаи

iconomist
iconomist / 27 March 2020 08:06 >
Все пак ще се ползват бързи тестове, за да се установи реалната картина
Източник: БТА
Съобщението за използването на бързи тестове дойде, след заседанието на Европейския съвет, което отново се състоя дистанционно.
Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Чрез представителната извадка ще се разбере как се развива епидемията. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка, предаде БНР. 

"Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути, се дава информация дали човекът е заболял и дали има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. Най-много ще се тестват полицаи от КПП-та, защото те са изложени на евентуално заразяване по цял ден. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата", разясни премиерът.

Той беше категоричен, че нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. "Поръчали сме един милион теста, но след време ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много", обясни Борисов. Тестовете са дарени и ще бъдат направени напълно безплатно, допълни той.

Това е обрат във вижданията на Националния оперативен щаб, чиито представители твърдяха, че използването на бързи тестове е безсмислено, защото са изключително неточни. Премиерът обясни, че оперативният щаб и експертите от формирания към правителството Медицински съвет са успели „да адаптират и съгласуват мненията си и да стигнат до единодушното решение“ за изследването на контролната група.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет обясни, че това изследване на тази група ще позволи да се каже какво се случва с епидемията на базата на реални изследвания. По този начин ще има възможност да се наблюдава епидемията с наличния ресурс по най-добрия начин. Това може да позволи максимално рано да се отслабят мерките, за да може икономиката отново да заработи. Но това зависи как се развива епидемията и как се спазват мерките, уточни той. "Здравето е на първо място, но не може без икономика", допълни д-р Симидчиев.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ