Събитийният бизнес останал извън секторите за подпомагане

Всички конференции до 30 юни вече са отказани или пренасочени най-рано за есента

iconomist
iconomist / 26 March 2020 20:05 >
Събитийният бизнес останал извън секторите за подпомагане
Източник: Тони Тончев/S-Media
Правителството не е включило организаторите на събития и конгреси в кръга на бизнесите, директно пострадали от мерките срещу пандемията, на които ще се помага да запазят служителите си. Това се казва в декларация на Българско конгресно бюро, асоциацията на фирмите от бранша.

В нея членуват над 35 малки и средни компании от събитийния и конгресен туризъм, които се занимават с панаирно строителство, конгресни услуги, организиране и изпълнение на събития, наем на оборудване и доставка на услуги за търговски изложения и мероприятия и др. С въвеждането на извънредното положение в България на 13 март провеждането на събития и изложения на практика беше забранено.

"Въпреки проведените разговори и срещи с министерствата на труда и на туризма и получените обещания, браншът не е включен в икономическите дейности, изброени в проекта на постановлението за подпомагане, което е внесено в Министерския съвет, се казва в декларацията. В същото време всички събития в страната, планирани до 30 юни, вече са отказани или пренасочени най-рано за есента на тази година и за 2021 г., което ще направи 2020-та нулева година за събитийния и конгресен бизнес, посочват от бюрото.
"
"Има международни събития, които са пренасрочени от средата на септември т.г. за януари догодина, т.е. при клиентите има голяма несигурност дори за есента, дават пример от бранша, в който по данни на фирмите са заети над 3000 човека. Без подкрепа от страна на държавата е невъзможно да запазим обучения си персонал", казват фирмите.

По данни на международната асоциация за изложбена индустрия UFI, заради отказани събития за второто тримесечие на тази година, вследствие на Covid-19, не са сключени договори на стойност най-малко 134 млрд. евро в световен мащаб. От асоциацията призовават всяко правителство да осигури бъдещето на събитийния бизнес чрез програми за субсидиране и кредитиране, защото тази индустрия осигурява възможностите за срещи на бизнеса и подпомага икономическото възстановяване.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ