Криминологичната наука у нас е закърняла

Как ще се чувстват тези, които искат непълнолетните престъпници да се наказват като възрастните, ако техните деца влязат в затвора за 12 или за 30 години, казва бившият конституционен съдия Румен Ненков

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 13 March 2020 16:05 >
Криминологичната наука у нас е закърняла

– Г-н Ненков, защо министерствата бавят приемането на новото законодателство за детската престъпност?
– Името на нормативния акт е проектозакон за възпитателните мерки спрямо непълнолетните младежи, извършили престъпление или тежко административно нарушение. Получих покана да се ангажирам с този закон, след като изтече мандатът ми за конституционен съдия. Заварих го в някакво състояние и за седем-осем месеца го направихме. След това обаче започнаха да възникват противоречия с разни министерства. Законът например не обхващаше дейността на малолетните, които не са наказателно отговорни и са в обхвата на социалното министерство. То обаче поиска да прехвърли отговорността си за малолетните на правосъдното министерство, без да има такова основание. Имаше и виждания наказателните мерки за непълнолетните да бъдат заменени с възпитателни, които не са безобидни. Те включват спортни мероприятия, задължително образование и др. , срещу което вероятно има съпротива. И този закон си стои в някакъв вид в правосъдното ведомство, като дори не се лансира като възможен проект.

– Как би било прието в ЕС предложението за доживотен затвор за непълнолетни, ако то мине в пленарна зала?
– Надявам се то да не стане закон. По този въпрос съм консултирал становището на Висшия адвокатски съвет, което е категорично против такава промяна и е много добре обосновано. Ако тази промяна мине в пленарна зала, в Европа тя ще бъде оценена като "лоши хора пишат лоши закони". Никой не обърна внимание на социалната основа на тежкото престъпление, което стана повод за предложението за промяна на НК. Не само извършителят е извън контрола на родителите си. Това са тежки социални случаи, които изискват друг тип решения. С тежки наказания няма да оправим тази среда. Трябва образование, интеграция и пр. Знаете ли какво е да се лежи в затвора 30 години? Или пък 12? Тези, които правят подобни предложения, как ще се чувстват, ако това се случи на техните деца, не дай си боже?

– Новата наказателна концепция е против засилване на репресията. Може ли в нейния дух да очакваме да се промени въведеният миналата година текст в НК, който предвижда за убийство да няма съкратено производство?
– Разбира се, че може. Тази промяна в НК е типичен пример за нецелесъобразно правосъдие, както и за това, че при предложения за промяна на законодателството не се използва наука. А такава няма. Криминологичните изследвания като цяло са закърнели, а те трябва да бъдат източник на наказателната политика. С предложението от миналата година за промяна в НК без право на съкратено производство останаха убийствата с превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, докато депутати в същия парламент пледираха да се разширяват пределите на неизбежната самоотбрана, което пък дава разнопосочни сигнали и обърква гражданите. Ако имаше сериозна експертиза, такива неща нямаше да се случват.

– Назрял ли е моментът за промяна на конституцията, която да ограничи правото на законодателна инициатива на депутатите, които нямат експертиза, а и не ползват външна такава, в резултат на което с промяната в законите предизвикват правен хаос?
– Това няма как да стане, защото за промяна на основния закон се изисква квалифицирано мнозинство. От друга страна, се питам може ли да си толкова самоуверен, че да пипаш общата част на Наказателния кодекс, без да се допиташ до експерти? Формирането на политическа воля е едно, но експертът трябва да каже как да се облече законодателно тази воля, така че да не противоречи на международните ни задължения, на европейското право и на основния ни закон.

Още по темата

Охлаждане на репресивния напън

Текстът е публикуван в брой 9/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ