Да озаптим Facebook 

Нови настройки дават повече контрол върху личните данни

iconomist
iconomist / 16 February 2020 11:18 >
Да озаптим Facebook 
Настройките на личните данни във Facebook са нещо, на което всеки трябва да обърне внимание
Facebook и „защита на личните данни“ рядко вървят в едно изречение, без да са свързани с някакъв скандал като изтичане на информация или изборни манипулации. Но гигантът в социалните мрежи най-накрая въведе инструмент, който позволява на потребителите да видят защо са облъчвани точно с определени реклами. Сигурно сте попадали в тази ситуация – излезли сте от Фейсбук с „Изход“ и търсите нещо в интернет – например определен модел телефон. След това влизате в социалната мрежа с име и парола и хоп – пред лицето ви цъфва реклама на същия смартфон. Ако се чудите защо е така, обяснението е просто – дори да не сте в своя профил, най-различни сайтове дават информация за вашето поведение на Facebook – какво сте търсили, чели, купили или разглеждали. Звучи плашещо, но такава е реалността. Само че вече може да видите всичко накуп, включително и сайтовете, които издават вашето поведение, както и да ограничите или изцяло премахнете тази практика. Достатъчно е малко да поровите в настройките.


 За да стигнете дотам, влезте в менюто „Настройки и поверителност“ и след това в горния ляв ъгъл кликнете в раздела „Вашата информация във Facebook“ Там ще откриете новата категория „Дейност извън Facebook“. Когато влезете в нея, ще видите информация за това как социалната мрежа събира информация за вас от трети страни. В дясната част на менюто има раздел „Какво може“ да направите, където е подробната информация, както и действията, които може да предприемете. Със сигурност ще се учудите от това колко много сайтове споделят вашето поведение. Като за начало вижте кои сайтове споделят информация за вас със социалната мрежа. На всеки от тях е обяснен типът информация, броят на случаите на споделяне и кога сте го посетили за последно.

След това може да изберете кои от тях да продължат с тази практика и кои да отрежете, да разгледате и отделните категории на събирана информация, както и да хвърлите поглед на вашето поведение в социалната мрежа, свързано с реклами и следване на профили. Също така може и да изтриете цялата си хронология и да изтеглите цялата свързана с вас информация. В категорията „Управление на бъдещата дейност“ имате възможност дори да изключите изцяло предаването на информация за вас от трети страни. Но имайте предвид, че това действие ще прекрати възможността ви да влизате в приложения и сайтове чрез вашия профил във Facebook.

Друга отскоро налична функция, свързана с личните данни, е лицевото разпознаване. Тя дава възможност да бъдете уведомявани винаги, когато някой публикува снимка или видеоклип, на които присъствате и вие, без да ви „тагне“. Също така ще бъдете предупредени и ако някой си сложи профилна снимка с вашия образ – така може да се предпазите от кражба на самоличност. За да я активирате, трябва да влезете в общия раздел „Настройки и поверителност“, където тя е в дясната част под „Език и регион“. И
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ