"Коперник" ще следи за измами с европарите за ниви

България е сред първите 6 страни в ЕС, които пилотно се присъединяват към системата още тази година.

iconomist
iconomist / 06 February 2020 15:07 >
"Коперник" ще следи за измами с европарите за ниви
Васил Грудев
Държавен фонд "Земеделие" ще уличава измамите със заявяваните за евросубсидии за обработваемите площи чрез системата за сателитно наблюдение на Европейския съюз "Коперник". Тази година тя ще се приложи тестово за 10 на сто от заявените площи, а догодина ще обхване всички, съобщи изпълнителният директор на фонда Васил Грудев по време на осмата Национална среща на земеделските производители в Златни пясъци. Списание "Икономист" е медиен партньор на събитието.

Новата система ще замени досегашния модел за контрол на площите по директните плащания, основаващ се предимно на проверките на място. Така България става една от 6-те страни в ЕС, които пилотно се присъединяват към системата "Коперник" още тази година. Нейните данни ще бъдат ползвани безплатно от страните членки.

Наблюдението на обработваемите площи ще започне през март и ще продължи до края на септември, каза Грудев.

Чрез сателитната система "Коперник" площите се заснемат. "Това означава, че ще приложим проверки на място чрез дистанционен контрол на база хиперспектърните изображения, които правят между 10 и 15 снимки, включително и в термичния спектър на обработваемите площи", обясни Грудев. Според него това ще даде верен поглед как се използват площите и се развиват културите.

Освен това със системата "Коперник" ще се повиши контролът върху харченето на средствата от ЕС и от националния бюджет. Тя ще елиминира разликите между допустимите и декларираните площи, които сега се дължат на измерванията, обясни Грудев. Той допълни, че чрез "Коперник" ще бъдат хванати и всички некоректни земеделски стопани, които заявяват площи за подпомагане, без да ги обработват.

Миналата година фонд "Земеделие" увеличи проверките на място по схемите за единица площ по директните плащания от 5% на 50%. Така от общо проверените по обвързана подкрепа 220 070 дка, нарушения са установени при 20 102 дка, което е наддеклариране в размер на близо 10%
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ