Съдия Андон Миталов е българинът със забрана да влиза в САЩ

Според изявление на Майк Помпейо, той е замесен в корупционни действия, които подкопават върховенството на правото и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България

iconomist
iconomist / 05 February 2020 16:20 >
Съдия Андон Миталов е българинът със забрана да влиза в САЩ
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е българинът, който получи забрана за влизане в САЩ заради участие в корупция. Това става ясно от изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, разпространено в сряда.

В официалното си качество Миталов е бил замесен в корупционни действия, които подкопават върховенството на правото и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България, се казва в съобщението. Освен Миталов забрана за влизане в САЩ получават и съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова.

Андон Миталов е съдията, който в края на октомври миналата година разреши на обвиняемия за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Русия, където получи награда лично от президента Владимир Путин.

Няколко дни по-късно тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал до Инспектората на ВСС срещу съдия Миталов. Тогава прокуратурата обяви, че Малинов е трябвало да поиска разрешение за пътуването от наблюдаващия прокурор. Адвокатите му обаче са се обърнали към съда, който е одобрил излизането му от България още същия ден – на 28 октомври.

Председателят на движение "Русофили" получи в началото на ноември орден "Дружба" от Путин, след което от Кремъл разпространиха позиция по повод делото срещу него, в която се казваше, че преследването му може да има "пагубни последици". Впоследствие Малинов се завърна в България и обяви, че никога не е имал намерение да се укрива. Тогава той заяви пред медиите, че в Москва се е срещнал и с пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ