Великобритания няма да бъде впечатлена от предложението на ЕС за търговската сделка

За напускащата Съюза страна, споразумението е основен приоритет

iconomist
iconomist / 22 January 2020 16:30 >
Великобритания няма да бъде впечатлена от предложението на ЕС за търговската сделка
Източник: Shutterstock.com
След като Брекзит бъде факт в края на месеца, Европейският съюз ще предложи на Обединеното кралство по-лоши условия по предстоящото двустранно търговско споразумение, отколкото сключените от ЕС сделки с Канада или Япония, съобщава във вторник британския вестник "Телеграф".

Изданието посочва, че Европейската комисия призова страните от ЕС да не разрешават на индустриалните регулаторни органи на Обединеното кралство да удостоверяват, че произвежданите в страната стоки отговарят на стандартите на съюза. Ако Лондон възнамерява да постигне споразумение само за основна търговска сделка, единният блок може да не предложи споразумението за взаимно признаване, което той е подписал с други свои основни търговски партньори.

Така наречените споразумения за взаимно признаване (MRA) се предоставят на други ключови търговски партньори в ЕС, за да се улесни безпрепятственото движение на стоки в ключови сектори, но подобни условия биха могли да бъдат отказани от Обединеното кралство, ако то желае да постигне само базова търговска сделка със съюза.

По-рано тази седмица ирландският външен министър Саймън Коуни каза пред репортери, че Европейският съюз ще постигне споразумение за търговия след Брекзит с Обединеното кралство, само ако Лондон приеме "еквивалентност" относно начина, по който стоките се произвеждат в блока и Великобритания.

"Няма как Европейският съюз да подпише някога търговска сделка, която позволява безмитен, безквотен и безпрепятствен достъп до стоки от Обединеното кралство, влизащи в ЕС, ако няма равни условия по отношение на това как те са произведени, защото това би било нелоялна конкуренция", посочи Коуни в кулоарите на среща на външните министри на ЕС в Брюксел, която се проведе в понеделник.

По-рано пък говорителят на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че Великобритания иска търговско споразумение с ЕС подобно на това между блока и Канада, което ще включва "еквивалентност с ЕС", но също така ще позволи на Обединеното кралство да вземе решение за собствените си търговски закони след Брекзит.

В същото време днес стана ясно, че постигането на търговско споразумение с Европейския съюз е водещ приоритет на правителството на Обединеното кралство. Това заяви британският финансов министър Саджид Джавид по време на панелна дискусия с участието на неговия американски колега Стивън Мнучин и с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева на Световния икономически форум в Давос.

Джавид посочи, че и двете преговарящи страни признават, че има "затегнат времеви график" за постигане на търговска сделка, но тя "безусловно може да бъде направена".

Британският министър изрази оптимизъм за постигането на дългосрочно търговско споразумение до края на 2020 година, което да предложи работещи решения както за търговията със стоки, така и за тази с услуги. По този начин той отхвърли предположенията на редица представители на ЕС, че подобно споразумение изглежда нереалистично.

"Проведох редица дискусии с моите европейски колеги и имам силното убеждение, че това може да се направи", посочи Джавид и добави: "Това може да се направи както за стоките, където искаме да постигнем свободна търговия с нулеви тарифи и нулеви квоти, така и заслугите".

В допълнение Савид Джавид каза, че консервативното мнозинство във Великобритания осигурява политическа и икономическа стабилност, тъй като ще бъде изпълнено всичко, договорено с Брюксел.

Коментарите му следват информация на британския вестник "Телеграф", че Европейският съюз ще предложи на Обединеното кралство по-лоши условия по предстоящото двустранно търговско споразумение, отколкото сключените от ЕС сделки с Канада или Япония.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ