Манолова 2.0. Гравитация

В българското общество има повече апатия и примирение, отколкото гняв и възмущение, за да се случи "Изправи се, България"

iconomist
iconomist / 13 December 2019 15:16 >
Манолова 2.0. Гравитация
Непартийна политика: На 6 декември Мая Манолова представи своята гражданска платформа "Изправи се. БГ"
Емилия Милчева
Мая Манолова бързичко се справи със своите 10 секунди в нокдаун след загубата на местните избори и се изправи в поредна нова битност, този път на граждански активист.

Новият ѝ проект "Изправи се, България" бе обявен от самата нея като "платформа за натиск" и "гражданско сдружение с идеална цел в обществена полза". С появата му тръгва и национална кампания "Малките пред големите", чиято цел Манолова представи така: "В защита на гражданите от произвола на чиновниците, на малкия бизнес – от административната тежест, на пациентите – от лошото здравеопазване, на потребителите – от монополите, на дребните земеделски собственици – от крупните арендатори, на избирателите – от изборните манипулации, на работниците – от некоректните работодатели".

Нещо като омбудсман, нещо като адвокат, нещо като гражданско събуждане. Манолова и екипът ще изградят мрежа, като към "Изправи се, България" бъдат присъединени нови индивидуални и колективни членове. Някои вече се появиха на форума за присъединяване тази седмица – синдикат "Защита", гражданско движение "Днес", хора от различни съсловия, търсили я за помощ, когато беше омбудсман, и подкрепили кандидатурата ѝ за кмет на София. Манолова работи отдавна с "Днес" - през 2015-а Движението, заедно с Института за модерна политика, Център за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите внесе в парламента кандидатурата на Манолова, тогава дейна депутатка социалистка, за омбудсман. "Днес" беше и основен партньор в организацията и събирането на подписите за референдума на Слави Трифонов, в контакти и с движението на майките на деца с увреждания "Системата ни убива".

Какво всъщност прави Манолова? Обяснява, че "Изправи се, България" няма да прерасне в политическа партия, но ще решава политически въпроси. Удобно решение. При следващи парламентарни избори, в които безспорно се цели Манолова, е по-лесно политическа партия да издигне и подкрепи кандидат(и) на движение, отколкото на друга политическа сила, както и да кооптира подобно сдружение в коалиция. Макар че едно е софийската организация на БСП да подкрепи Манолова за столичен кмет, съвсем друго – преговори и коалиционно споразумение за парламентарен вот.

Членовете и симпатизантите на БСП обаче са особено чувствителни към "отцепници". А лидерката на социалистите Корнелия Нинова игнорира и изтлелия проект на президента Георги Първанов (2002 – 2012) – АБВ, и "Движение 21" на Татяна Дончева. "Нормална държава" на друг социалист – Георги Кадиев, не дава признаци на живот след фиаското с кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, обвинена заради подкуп.

Изглежда, Манолова е разбрала урока от местните избори в София – че рейтингът на омбудсман и имиджът на "защитник на онеправданите" не стигат за победа в столицата. Кампанията разкри и липсата ѝ на експертиза за поста, за който се кандидатира, отчасти компенсирана с обвинителния уклон на изказванията ѝ и големи дози патос. Факт е обаче, че спечели изключително добър резултат, какъвто партиен кандидат, опозиция на ГЕРБ, досега не бе постигал.

Затова сега Мая Манолова се връща на познатия национален терен, в доскорошното си амплоа на обществен защитник, което повече ѝ отива. Прави впечатление, че в публичните си изказвания напоследък често набляга на професионалната си характеристика, повтаряйки, че е адвокат. Това ѝ създава привлекателен образ – на целеустремена работеща жена, с богата политическа биография, решила да се посвети на обществени каузи. Може да се получи добър американски филм.

Но филмът е български и сценарият още се пише. В него Манолова продължава флирта с онези градски либерали и десни, протестирали срещу номинацията и избора на Иван Гешев за главен прокурор – част от тях я подкрепиха на балотажа срещу Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). Преди дни тя критикува предложението на правителството за независим прокурор, който да може да разследва главния, като безполезно и противоконституционно. Макар че, предвид целите, които си поставя – решаване предимно на социални проблеми, проектът на Манолова би могъл да се определи като дефинитивно ляв, кръстоска между синдикат и комисия за защита на потребителите.

Дали пък Манолова и кръговете зад нея, които още не различаваме, се опитват да повторят старта на европейски движения като испанските "Подемос" и "Суидаданос", гръцката СИРИЗА, които излязоха на политическия терен през социалното? Но за разлика от Гърция, Испания и Италия в България нямаше финансова криза, висок процент безработица и хора, губещи домове и доходи. За разлика от тези общества в българското има повече апатия и примирение, отколкото гняв и възмущение. За да се изправят, българите първо трябва да се ядосат. Засега най-ядосана изглежда Манолова.

Текстът е публикуван в брой 49/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ