Деница Сачева стана министър само с пет гласа

Против кандидатурата й бяха от "Атака", БСП и ДПС

iconomist
iconomist / 03 December 2019 15:44 >
Деница Сачева стана министър само с пет гласа
Източник: БТА
Деница Сачева бе избрана за министър на труда и социалната политика със 114 гласа "за" и 106 "против".

Тя бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Против бяха депутатите от ДПС и БСП.

Пред депутатите Деница Сачева заяви, че ще бъде диалогичен министър и че изповядва традиционните разбирания за семейството. Тя отхвърли твърденията на социалистите, че е свързана с джендър идеологията:

По-рано днес парламентът прие оставката на Бисер Петков и обсъди кандидатурата на Деница Сачева за министър на труда и социалната политика. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Досега Сачева беше заместник-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше заместник-министър на труда и социалната политика.

Парламентарната група на БСП, както и депутатите от "Атака" не подкрепиха кандидатурата. От ДПС пък бяха несъгласни с процедурата по избора. Хасан Адемов обяви, че промяната ще донесе съмнителни ползи за системата:

ДПС също не подкрепи кандидатурата. Валери Симеонов от "Обединените патриоти" видя дребнавост в изказването на Хасан Адемов, а депутатът от БСП Драгомир Стойнев поясни, че поредната рокада във властта е симптом за блокаж на управленски системи:

"Бисер Петков бе едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ и опитващи се да сторят нещо, дори с вързани ръце. Беше по-диалогичен обаче с хората, отколкото с факторите от системата. И вероятно, колеги, това бе неговата системна грешка. Не отричаме, че Деница Сачева има богата, експертна, гражданска, консултантска, пиарска, партийна и административна кариера. Виждаме го от официалната й биография, започваща от тъмносиньото на Иван Костов и стигаща до европейското синьо на ГЕРБ. Кариерата й обаче е белязана от няколко скандални казуса с прекарването на т.нар."джендър идеи" в средното образование".

Десислав Чуколов от Атака видя бутафорност в избора и директно попита какво ще бъде отношението на новия социален министър към Истанбулската конвенция и Закона за социалните услуги:

"Но, моля ви, излезте на трибуната и кажете за Истанбулската конвенция и за отмяната на Закона за социални услуги. Ние от "Атака" ще гласуваме "против". Ако вие кажете, че ще отмените тези закони, тогава ще променим мнението си".
Exit
Exit >
Книги

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ