Мария Кюри на машините и на бетона

Американката Кейт Глисън успява да се наложи в мъжкия инженерен свят както с технически познания, така и с бизнес умения 

iconomist
iconomist / 01 December 2019 17:58 >
Мария Кюри на машините и на бетона
Кейт Глисън
Кейт Глисън за пръв път усеща вкуса на бизнеса още 12-годишна, когато работи за бащината компания за металорежещи машини Gleason Works. Запалва се по машините и инженерството и това ѝ остава за цял живот. 

Ражда се на 25 ноември 1865 г. под името Катрин Анселм Глисън в Рочестър, щата Ню Йорк, в семейство на ирландски имигранти. Баща ѝ притежава фирма за фрезови машини за зъбни колела, която става сред водещите в света. Брат ѝ Том, който е помощник на баща си, умира от коремен тиф, когато тя е на 11 години, а на 12 вече заема мястото му. През 1884 г. Катрин, известна повече като Кейт Глисън, е първата жена, приета да учи инженерство в университета Корнел, но прекъсва още през първата година, защото трябва да работи в компанията на баща си. Продължава обучението си в родния Рочестър – в Рочестърския институт по механика, прекръстен по-късно на Рочестърски технологичен институт. След допълнително учене и самообучение получава степента инженер. 

В Gleason Works Кейт е касиер и продавач, а през 1893 г. тръгва на обиколка в Европа, за да разшири семейния бизнес – един от първите опити на американски производител да глобализира бизнеса си. Днес продажбите в чужбина са ¾ от пазарното портфолио на Gleason corporation. Към 1895 г. Кейт Глисън знае за фрезовите машини толкова, колкото и всеки мъж. Някои я наричат Мария Кюри на машините. Майка й Елен Макдерморт Глисън пък е приятел на съгражданката си Сюзън Антъни, една от най-видните боркини за избирателни права на жените в САЩ, и след смъртта на Антъни мис Глисън подпомага женското движение. 

През новия век Кейт се скарва със семейството си и през 1913 г. напуска бащината компания, като от 1 януари 1914 г. става синдик (първата жена синдик в САЩ) на банкрутиралата Ingle Machining Company. За по-малко от две години тя успява да изплати огромните дългове на компанията, да я вдигне на крака и да я върне на фондовата борса. После се ориентира към предприемачество в Източен Рочестър, помагайки за финансирането и построяването на 8 фабрики на различни фирми. 

През 1914 г. става първата жена – пълноправен член на Американската асоциация на механоинженерите. През 1918 г. става президент на първата национална банка на Източен Рочестър. От новата позиция насърчава строителството на жилища за средната класа. След успеха си се заема със строителството на огнеупорни къщи на достъпна цена, използвайки създаден от самата нея метод за изливане на бетона. Методът също се оказва успешен и тя го описва в статия в списание Concrete през 1921 г. Купува си и възстановява замък във Франция, както и околностите му, опустошени от Първата световна война. Университетът „Бъркли“ в Калифорния я моли през 1924 г. да му помогне да възстанови изгорялата си след пожар сграда. По-късно има строителни планове в Калифорния и Южна Каролина, но не толкова успешни. Става първата жена – член на Американския институт по бетона. 

Кейт гледа на брака като на пречка пред професионалната си кариера и никога не се омъжва, няма и деца. Тя, баща ѝ и майка ѝ обаче имат сериозен принос – като посветеност към каузата и като финансово участие, към борбата за политическо равноправие на жените в САЩ. 

Кейт Глисън умира на 9 януари 1933 г. от пневмония. Голяма част от имотите си на стойност 1,4 млн. долара (днешни $27 млн.) завещава на библиотеки и паркове в родния ѝ Рочестър и особено на Рочестърския технологичен институт. Негов колеж е кръстен на нейно име – Колеж по инженерство „Кейт Глисън“, както и зала в жилищната част. Компанията Gleason успешно работи и днес и поддържа тесни връзки с техническия ВУЗ. 

Текстът е публикуван в брой 47/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ