Съдът реши: Без ръчно преброяване на бюлетините за втория тур в София

Състав на Административния съд отхвърли жалбата на загубилия кандидат Мая Манолова

iconomist
iconomist / 21 November 2019 13:33 >
Съдът реши: Без ръчно преброяване на бюлетините за втория тур в София
Източник: БТА
Няма да има ръчно преброяване на бюлетините за втория тур на изборите за кмет на София. Това реши състав на Административния съд - София град, пред който щабът на загубилата кандидатка Мая Манолова обжалва изборните резултати.

Следващото съдебно заседание ще се проведе на 2 декември. До тогава трябва да е готова съдебно-техническа, компютърна и математическа експертиза, която ще правят две вещи лица. Тя трябва да покаже дали данните от вота в София, отразени в изборните протоколи, съответстват на това, което е качено на сайтовете на ЦИК и ОИК.

Експертизата ще трябва да изясни и какъв е бил броят на избирателите, включени в списъка на ЦИК на първия и втория тур на изборите в столицата, и дали има разлика.

Изискани са още и протоколи от избирателни секции, които досега не са приложени по делото.

След този анализ съдът може да реши дали не се налага ръчно броене, но само в отделни секции.

Заседанието премина нервно с размяна на реплики между Манолова и нейния екип и оспорващите жалбата - ОИК и коалицията "ГЕРБ-СДС". Репликите бяха свързани и с размера на изборните нарушения, за които бившата омбудсманка твърди, че са толкова тежки, че могат да обърнат резултата, според опонентите ѝ обаче те са незначителни и няма как да променят изборните резултати.

На 11 ноември Мая Манолова внесе 14 тома доказателства за манипулиране на изборните резултати, като посочи близо 900 протокола и изборни книжа с установени закононарушения и други факти, компрометиращи вота.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ