Борис Джонсън обеща намаляване на данъка върху трудовия доход

Това ще се случи, ако консерваторите спечелят изборите през декември

iconomist
iconomist / 21 November 2019 16:20 >
Борис Джонсън обеща намаляване на данъка върху трудовия доход
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън обеща, че ако спечели изборите на 12-ти декември, ще намали данъка върху трудовия доход.

Понастоящем британските трудещи се плащат национални осигурителни вноски за годишен доход от заплати в размер над 8632 паунда, което е под прага от 12 000 паунда, при който данъкът върху дохода става дължим.

По-рано тази година Джонсън заяви, че иска да приведе прага на националното застраховане в съответствие с данъка върху дохода. В сряда той каза, че това ще бъде ключова цел, ако неговата Консервативна партия състави следващото правителство на Великобритания.

"Ще намалим националната застраховка до 12 000 британски лири", посочи Джонсън в отговор на въпрос по време на своята предизборна кампания в Североизточна Англия за това как ще помогне на хората със среден доход.

Ако бъде приложено обещанието на Джонсън, намалението на данъка върху трудовия доход ще даде допълнителни 404 паунда годишно на британските трудещи се, които печелят над 12 000 паунда годишно.

През септември Институтът за фискални изследвания, независим мозъчен тръст, заяви, че всяко увеличение с 1000 паунда на прага на националните осигурителни вноски ще струва 3 млрд. паунда, което означава, че подобен ангажимент от страна на Борис Джонсън ще костава близо 10 млрд. паунда.

Джонсън обаче не каза кога промяната ще влезе в сила. Предишните увеличения на началния праг за подоходния данък бяха разпределяни в продължение на няколко години.

Говорейки пред работници по време на предизборната кампания, Джонсън заяви, че иска икономика с ниски данъци, с високи заплати и висококвалифицирани работници. Той обясни: "Имам предвид нисък данък за работещите хора. Ако погледнем какво правим и това, което казах през последните дни, ще намалим националната застраховка до 12 000 британски лири. Ние сме сигурни, че ще намалим бизнес ставките за малкия бизнес. Ще намалим данъка за работещите хора".

Преди време финансовият министър Саджид Джавид, който обяви големи увеличения на публичните разходи, определи като малко вероятно намаляването на данъка върху доходите.

По време на надпреварата за ръководството на Консервативната партия през юли Борис Джонсън пък заяви, че иска и повишаване на прага от 50 000 на 80 000 паунда, при който да влезе в сила съществуващата 40-процентна данъчна ставка.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ