Пиар без край

„Строго секретно” пак се върна във фонд „Земеделие”, и то за скандалните къщи без гости

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 14 November 2019 08:00 >
Пиар без край
РОКАДА: Заради скандала с къщите за гости Десислава Танева взе мястото на Румен Порожанов и стана министър на земеделието за втори път.
Камера – работи! Микрофон - включен! Дубли – поне 13! Телевизии, радиа – на линия! Live във фейсбук – включен! С такава медийна прозрачност стартира втория си мандат земеделският министър Десислава Танева. Нечувано, невиждано – журналисти заедно с чиновници инспектираха насред лято къщи за гости, направени с европари, и то месец след като скандалът като торнадо отне поста на предшественика ѝ Румен Порожанов. Преди евроизборите изскочиха куп информации как къщите за селски туризъм, взели грант от по 200 000 евро, всъщност се ползват за частни вили на кметове, бивши чиновници от фонд “Земеделие”, вече бивши зам.-министри, близки на партийни лидери...

Инициативата на Танева звучеше хубаво, и камерите бяха там. За печатните медии и сайтовете, пропуснали хепънинга, информацията директно изригваше в имейлите. Клик – и сега на сайта на агроведомството изскача новина от 11 юли: „Експерти провериха първата от 14-те къщи за гости по Програма за развитие на селските райони 2014-2020”. Четем: „Къща за гости „Епохи 1871” в Лясковец, която днес бе проверена, е напълно изрядна и отговаря на всички изисквания”. Става ясно, че е посещавана от български и чуждестранни туристи – от Португалия, Франция и Румъния. А проверката се прави, защото иска грант от 74 804 лв. за развитие на туристически дейности. Но прозрачността не спираше и в дъното на същото съобщение се подчертаваше : „Медии определиха къщата да бъде първата посетена, като предстои да бъдат проверени още 13 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността на посещенията отново ще бъде определена от медиите”.

Е, крайно време е всички, които класират България на дъното по медийна свобода, да си посипят главата с пепел. Какво по-добро доказателство от четвъртата власт в действие, та тя в България направо иззе функциите на ОЛАФ.


Да, ама не. Извън иронията – да, медиите участваха в проверките. И не – задачата им не бе да търсят проблеми в къщите за гости, чиито собственици взеха по 200 000 евро по приключилата Програма за развитие на селските райони (2007 – 2013 г.) и бяха в епицентъра на скандалите. Привикани бяха под зоркия им поглед да се раздадат нови субсидии вече по сегашната селска програма за туристически атракции във вече готови къщи за гости, които искат подпомагане с по около 70 000 лв., както става ясно от цитираното съобщение.

Истината е, че дори и това нямаше да се случи, но за зла беда още в началото на мандата си тази пролет министър Танева изтегли къса клечка. Фонд „Земеделие” трябваше да одобрява „бонус” субсидии за къщи за гости по сегашната програма, а скандалът от субсидирането им по старата яко тресеше властта и само преди дни бе отнесъл и зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Последният вече е подсъдим като подбудител и помагач в представянето на неверни сведения за получаване на европари. Конкретно – за построена къща за гости в Сандански, която обаче се ползва като частна вила.

И медиите гледаха и предаваха, и случайно или не, станаха публичното алиби на министър Танева за раздаването на тези нови субсидии. Да не говорим, че пиарът беше на макс. Покрай целия този тв Биг Брадър изгря и звездата на Калоян Костадинов, назначения от министъра нов зам.-шеф на фонд „Земеделие”, който пряко отговаря за европрограмата, но и за проверките с медиите. Ако някой журналист не разбира какво се случва на терен, той обяснява пред камерата действията на чиновниците. По ирония на съдбата месец по-късно Костадинов бе изведен от фонд „Земеделие” с белезници заради евентуално участие в престъпна група, свързана с Миню Стайков, за източване на европари пак по същата програма. Само ден по-късно обаче бе върнат на работа във фонда, пак като шеф, пак по европрограмата, макар и на по-ниска позиция.

Лятото отмина и есенните листа затрупаха прозрачността. Призракът „строго секретно” се върна в земеделието, и то точно за скандала „Къщи без гости”. В началото на ноември в медиите изтече информация, а по-късно фонд „Земеделие” призна, че е наложил санкции за 38 млн. лв. на собственици за къщи за гости след проверени 288 такива обекта. Не ставаше въпрос за инспектираните с медиите 14 къщи, които искаха грантове за туристически дейности, а за изградените с европари по старата програма къщи с до 400 000 лв. субсидии. И познайте – изведнъж се оказа тайна кой е глобен. Чиновническото оправдание е – юристите не дават, актовете подлежат на обжалване.

Няма шега, няма измама. Човек просто да се чуди, да се мае и нехае как до вчера пред обективите на медиите се проверяваха къщи за гости, а сега дори имената на провинените не се казват, камо ли да се викне телевизия да ги снима. В същото време клюките не спират. По коридорите на Министерството на земеделието се говори, че са глобени само хора, които се смятат близки на отстреляния покрай Апартаментгейт Цветан Цветанов. Любопитни чиновници риторично се питат има ли глоби за роднините на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, които имат редица къщи за гости, направени все с еврогрантове. ГЕРБ и ДПС по кокалчетата ли се ритат!? Мълчание. Строго секретно! Разбира се, възможно е да няма политика и машинации, просто глобите да са наложени, защото в тези къщи за гости никога не е влизал турист. Мълчанието и криенето обаче обезличават тази потенциална битка с измамниците.

Но в крайна сметка хепиендът е най-важен в нашата държава. Спокойно, който и да е глобен, едва ли ще трябва да върне и стотинка от тия 38 млн. лв. Дяволът пак е в детайлите. Глобите са определени по методика, въведена едва през 2019 г., за да упражнява контрол над къщи за гости по проекти, одобрени обаче далеч преди това - до 2014 година. Е, и за малките деца е ясно, че методиката е въведена, за да важи със задна дата, а това в правото е повече от трудно постижимо! Да, вярно, въвеждането на новата методика се наложи инцидентно, след като лъсна фактът, че старата методика за глобяване е издадена, случайно или не, незаконно от вече бившия министър Румен Порожанов и санкциите по нея падат в съда. Още при приемането на новия инструмент за глоби през т.г. депутати от земеделската комисия и юристи посочиха, че той няма как да се приложи със задна дата. Но в горещото лято трябваха действия, трябваше да се гаси пожарът, да се запази властта. Така че и сега пак ще се шуми в медиите, пак ще се говори за връщане на милиони, а накрая всичко ще падне в съда. Но пиарът ще е на макс и пак ще е без край! 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ