"Еврохолд" и ЧЕЗ обжалват пред Административния съд забраната КЗК за сделката

Създаденият енергиен борд, който включва утвърдени енергийни експерти, продължава да работи за реализация на стратегията за развитие на ютилити бизнеса на холдинга в ЮИЕ

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 November 2019 12:04 >
"Еврохолд" и ЧЕЗ обжалват пред Административния съд забраната КЗК за сделката
"Еврохолд България" АД ще защитава интересите на своите над 9000 акционери след решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за забрана на сделката с ЧЕЗ Груп, следвайки своята отговорност пред тях и изпълнявайки своите задължения".

Това се казва в съобщение на сайта на холдинга.

"Еврохолд вече внесе жалба в Административен съд – София област. Чешката енергийна група също предприе административни мерки срещу решението на българския регулатор", продължава информацията.

"Еврохолд продължава изпълнението на обявената през октомври стратегия за създаване на силна регионална ютилити компания в рамките на холдинга по модела на Евроинс Иншурънс Груп АД (EИГ), която е една от големите застрахователни групи в Югоизточна Европа (ЮИЕ). Компанията запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си.

Създаденият от Еврохолд енергиен борд, който включва утвърдени международни и български енергийни експерти, продължава да работи за реализация на стратегията за развитие на ютилити бизнеса на холдинга в ЮИЕ", завършва съобщението.

Забраната на КЗК е заради хипотезата, че застрахователният холдинг може да злоупотребява с положение чрез непредлагани от него гаранции за енергийни продукти. Това е втори отказ на Комисията след този, който наложи над "Инерком". Тогава аргументът бе, че малката компания на Гинка Върбакова, която притежава слънчеви централи с нищожен дял в пазара на енергия може да увеличи мощта на дружествата на ЧЕЗ.

За обръщането към съда съобщи и ЧЕЗ.

Финансовият директор на компанията Мартин Новак се аргументира, че мотивите за отказа не са от значение.

"Надяваме се съдът да реши в наша полза. Не знаем колко време ще отнеме това, но дотогава в сила са нашите договорености с компанията", каза Новак пред чешки медии.

Заместник-председателят на ЧЕЗ Томаш Плескач потвърди, че ако забраната все пак бъде потвърдена, компанията ще задържи активите си в България. ЧЕЗ е у нас от 2004 г. а в спор с властите е от 2013 г., припомнят чешките медии. В тях се разказва и цялата досегашна сага около опитите за прехвърляне на активите.

Идеята на "Еврохолд" предвижда седемте дружества на ЧЕЗ да влязат в новосформираното и базирано в Холандия дружество"Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани" (Eastern European Electric Company B.V.), което е 100% собственост на "Еврохолд България" АД. От холдинга преди време обясниха, че тази схема е избрана, заради наложено от изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването. Това са германската "Дойче банк" и японската "Номура", които ще отпуснат общо 300 млн. евро синдикиран кредит за плащането към ЧЕЗ.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ