Великобритания се размина с рецесията преди изборите

На годишна база британският икономически растеж обаче се забави през третото тримесечие до 1,0% от 1,3% през предходните три месеца и очаквания за повишение с 1,1%, отбелязвайки най-слаба експанзия от началото на 2010-а година

iconomist
iconomist / 12 November 2019 12:47 >
Великобритания се размина с рецесията преди изборите
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Британската икономика се върна на пътя на растежа през третото тримесечие след свиване през второто тримесечие, избягвайки навлизането в рецесия преди парламентарните избори в Обединеното кралство, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания нарасна през периода юли - септември с 0,3% спрямо второто тримесечие, когато се понижи с 0,2% (икономически спад за пръв път от 2021-а година насам), докато очакванията на финансовите пазари на Английската централна банка бяха за малко по-добра експанзия от 0,4 на сто.

На годишна база британският икономически растеж обаче се забави през третото тримесечие до 1,0% от 1,3% през предходните три месеца и очаквания за повишение с 1,1%, отбелязвайки най-слаба експанзия от началото на 2010-а година.

По този начин икономиката на Обединеното кралство продължава да губи растежния си импулс след проведения през юни 2016-а година референдум в подкрепа на Брекзит, като преди него британският БВП нарастваше годишно с повече от 2 на сто.

Подкрепа за представянето на британската икономика през третото тримесечие оказа нарастването с 0,4% на доминиращия сектор на услугите, с 0,6% на строителството и с 0,3% на държавните разходи. В същото време производството остана на нивото от предходните три месеца, а селскостопанското производство се сви с 0,2 на сто.

"БВП нарасна стабилно през третото тримесечие, главно благодарение на силния растеж през месец юли. Секторът на услугите отново изигра водеща роля за икономическата експанзия, като и строителството се представи добре. Производството обаче не успя да отбележи растеж, като спадът в редица производствени отрасли беше компенсиран от производството на автомобили, което отбеляза отскок след априлското му спиране", посочи британската статистика ONS.

В рамките само на септември БВП на Великобритания се понижи с 0,1% след спад с 0,2% през август и солиден растеж с 0,4% през юли. През септември индустриалното производство се понижи с 0,3% след спад с 0,7% през август и отбеляза спад на годишна база с 1,4% след понижение с 1,8% през предходния месец. Промишленото производство пък се понижи през септември с 0,4% на месечна база (след спад с 0,7% през август) и с 1,8% на годишна база (след спад с 1,6% през август).

В същото време строителството се сви през септември с 0,2% след повишение с 0,1% месец по-рано и нарасна с 0,5% на годишна база (след ръст с 1,8% през август). Секторът на услугите пък остана на нивото от септември.

В рамките на трите месеца до края на август индустриалното производство се сви с 0,4%, но в същото време секторът на услугите нарасна с 0,4%, а строителството - с 0,1% на сто. Именно разширяването на сферата на услугите допринесе за изненадващото нарастване на БВП през периода юни - август с 0,3% спрямо периода май - юли.

Данните за БВП на Великобритания през третото тримесечие бяха представени в момент, когато започна предизборната битка преди насрочените за 12-ти декември предсрочни избори, след като договореното от премиера Борис Джонсън ново Брекзит споразумение с ЕС не беше одобрено от британския парламент и това наложи ново отлагане на Брекзит с три месеца (от 31-ви октомври 2019-а за 31-ви януари 2020-а година).
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ