Шарено, с преобладаващо герберско

След вота започва разчистването на вътрешно-партийните сметки в ГЕРБ и в БСП. Извънредни избори не се задават, но партиите трябва да стягат редици за редовните парламентарни

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 08 November 2019 09:20 >
Шарено, с преобладаващо герберско
След тези местни избори синята карта, която бившият вече заместник на Бойко Борисов - Цветан Цветанов показа през 2015, изглежда по-шарена. Това е видимият резултат от вота за местна власт. Всички други прогнози за пренареждане в политическото пространство се пропукаха. Очакванията, че ГЕРБ на този вот ще покаже, че е ерозирала до степен да се мисли за предсрочни избори, не се сбъднаха. Както и не се сбъднаха надеждите на БСП, че в тяхно лице избирателят ще припознае алтернатива на управляващите и те ще спечелят поне осем областни града, начело със София с Мая Манолова като независим кандидат.

ГЕРБ взима 17 областни града (ако броим припознатите и за свои кметове на Кюстендил и Монтана), а преди четири години победи в 21. БСП, която през 2015 г. нямаше нито една победа, сега има свои кметове в 4 области, ДПС се отчита само с Кърджали, част от десните си запазиха позициите в Плевен и Добрич. Старото СДС се похвали с победи в Монтана и Кюстендил, а Ямбол, Видин и Пазарджик ще се управляват от кметове, издигнати от местни инициативни комитети. ВМРО, които обсебиха патриотичното пространство след евровота с двама евродепутати, отсъстват от картата на областите, но пък завоюваха позиции в редица общини. "Може да се каже, че всички би трябвало да са доволни и че се представиха в рамките на възможностите си, а износването на ГЕРБ е нормално и не влияе на това, че са първа политическа сила", коментира пред "Икономист" социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. Според него ако се търси желание за промяна и умора от ГЕРБ, то най-ясно личи в избора на Пенчо Милков от БСП за кмет на Русе, в избора на Станислав Владимиров в Перник и в сериозния пробив на независимия кандидат Борис Бонев в София, който се нареди по резултат много близо до Борислав Игнатов от "Демократична България". "Ако трябва да се търси послание от този вот, то е, че има глад за свежи, усмихнати и компетентни лица", коментира Симеонов.

Сметките на партиите
И макар че анализите в част от партиите тепърва предстоят, от резултатите на ЦИК се вижда, че действително големите партии няма от какво да са недоволни. ГЕРБ има 140 кметове, като в това число и 23 от 35-те районни, т.е. спечелили са 117 общини. В София от 24 района ГЕРБ печели в 12, в Пловдив взе и шестте, а във Варна победи и в петте. Управляващата партия е лидер и по брой общински съветници в страната. В 163 общини ГЕРБ е първа политическа сила и има с 80 общински съветници повече в сравнение с предишните избори. През 2015 г. ГЕРБ победи в 130 общини. Загубите си ГЕРБ оправда с връщане към нормалността. "Не е нормално една партия да спечели всички областни градове. С шарените общински съвети ще имаме възможност да споделим отговорността", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Не е правилно да се сравняват тези резултати с резултатите през 2015 г. Тогава социалистическата партия беше на дъното, а от три години насам тя се съвзема и има успехи", коментира пред "Икономист" социологът от "Тренд" Димитър Ганев.
Хем националист, хем русофил: БСП - Варна, както и избиратели на "Демократична България" заложиха за кмет на Костадин Костадинов от "Възраждане"

Като връщане към нормалността приемат резултатите и в БСП. Независимо че не успя да изпълни програмата си за победи, БСП отчете успехи. Тя спечели 63 общини, в това число и четири областни града - Русе, Благоевград, Перник, Разград. През 2015 г. общините бяха 38. "Можеше и повече. В Шумен разликата ни с кандидата на ГЕРБ е 77 гласа и социалистите ще искат ръчно преброяване. На "Позитано" 20 се радват, че общинските им съветници също са повече в сравнение с 2015 г. Сега те са 1020 при 930 преди 4 години.

Традиционната трета сила в местния вот – ДПС, също се похвали с успех, като най-големият е, че изтласка ДОСТ от политическата сцена. "Географията е разширена", коментира резултатите на движението лидерът Мустафа Карадайъ. Той определи изборите като много добри, защото ДПС увеличава броя на общинските си кметове. "През 2015 г. имахме 39 кметове на общини, от които 32-ма бяха партийни кандидати, а другите – в коалиция или независими, но с нашата подкрепа. Сега имаме 47 общински кметове, от които 37 са изцяло кандидатури на ДПС", заяви Карадайъ. ДПС направи пробив в общини като Павел баня, Гурково и на практика ликвидира ДОСТ, които нямат нито един кмет. Традиционно спечели още на първи тур в Кърджали. Неофициално ДПС спечели и в Ямбол с предприемача Валентин Ревански, издигнат от инициативен комитет. Демир Доган, синът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, беше кум на сватбата на сина на Ревански, а кметът от ДПС на Белица Радослав Ревански е негов братовчед.

ВМРО също се похвали с успех, макар отново да не успя в Пловдив със Славчо Атанасов. Равносметката на хората на Каракачанов е, че са спечелили общо 40 кметски места в градове и села, като особено ценни са им победите в Трявна, Елин Пелин и Каварна. Морската община занапред ще управлява Елена Балтаджиева, досега зам.-кмет на община Тутракан.

На картата на местната власт десницата също има с какво да се похвали. 8 районни кметства в столицата (1/3 от всички), нейно ехо са и кандидатът на ДБГ Йордан Иорданов, който спечели за втори път кметския стол в Добрич, както и настоящият кмет на Плевен Георг Спартански, който през 2015 г. беше номинация на Реформаторския блок. Другата десница, наричана колаборационистка – СДС, спечели в Монтана и Кюстендил. "Интересното на тези избори е, че десницата гласува за алтернативите на ГЕРБ не само в София, но и във Варна, където десните пуснаха бюлетини за Костадин Костадинов само за да са срещу Иван Портних. Това е сериозна изненада", коментира Първан Симеонов. В София 60% от десните, явили се на балотаж, са подкрепили Манолова само за да накажат ГЕРБ.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ